18 Temmuz 2019 Perşembe

Tercih Nasıl Yapılır?

Öğrencilik hayatınızın sizin de farkında olduğunuz en kritik noktasındasınız. Elinizde emek verdiğiniz bir sınavın sonucu duyuyor. Kiminiz için mutluluk verici kiminiz için idare eder kiminiz içinse hayal kırıklığı olan bu sonucu değerlendirmenize yardımcı olmak istiyorum.

Sonuçtan memnun ama okuyacağı bölüm ve üniversiteye karar veremeyenlerdenseniz: 

  • Çocukluğunuzdan beri istediğiniz bir alan varsa buna yönelmek size sadece üniversitede değil hayatta da büyük başarılar, mutluluklar getirecektir çünkü insan sevdiği her şeyi çok daha büyük bir istekle yapar. 
  • Bölüm tercihinizi gelecekte garantili bir mesleğim olsun diye düşünerek yapacaksanız bilmeniz gereken ilk şey bunun tamamen size bağlı olduğu. Yeterince emek verirseniz, gelişme gösterirseniz çalıştığınız her işte başarılı olabilirsiniz . Karar  aşamalarını izleyin lütfen; 
  1. Okumak ve yaşamak istediğiniz şehirleri araştırın. Bunu yaparken ulaşım, barınma, sosyal ve kültürel hayat , ekonomik durumu inceleyerek size uygunluğuna karar verin. 
  2. Başarı sıralamanızla girebileceğiniz bölümleri yazın, bunlar içerisinden ders içeriği ve meslek olarak kesinlikle size uymayanları eleyin. Örneğin; ben gece gündüz bilgisayar başında kod yazamam diyorsanız Bilgisayar Mühendisliğinin üstünü çizin, ben çoluk çocukla uğraşıp fedakarlık yapamam diyorsanız öğretmenliğin üstünü çizin, sabahtan akşama kadar bir laboratuarda ayakta iş yapamam diyorsanız kimyagerliğin üstünü çizin.
  3. Çalışkan, her işi yapabileceğine inanan birisiniz ama hedefiniz yoksa iş imkanları yüksek bir bölüme girebilirsiniz; Sağlık Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Uzay ve Havacılık, Endüstri Mühendisliği, Hukuk, Psikoloji, Veterinerlik.. İş imkanı sizin bilginiz, tecrübeniz, çevreniz, yapacağınız işin yaşadığınız yerle uyumuyla doğru orantılıdır.. 
Sonuçtan memnun olmayan ama bu yıl tercih yapmak isteyenler:
  • Bu durumda yapmanız gereken en doğru şey girmek istediğiniz bölüme geçiş yapmanıza imkan verecek üniversite ve bölümlere bakmak. Çift ana dal ve yan dal imkanlarını araştırıp üniversiteye girdikten sonra geçiş yapabilirsiniz. Bu şekilde hem zaman kaybetmemiş olursunuz hem de üniversitedeyken ilgilendiğiniz bölümleri yakından inceleme şansı elde edersiniz. 
  • Kişisel olarak sizin için bölümden ziyade üniversitenin ismi önemlidir. Bu durumda gitmek istediğiniz üniversitede sizinle ters düşmeyecek ve puanınız yettiği bir bölüme giriş yapabilirsiniz. Bu durumda lütfen üniversitelerin sosyal ve kültürel imkanlarını araştırın. Size çok daha zengin seçenekler sunan üniversitelere yönelin. 
Hangi kısımda yer alırsanız alın bilmeniz gereken birkaç şey var; çalışkanlık her zaman başarıya götürür, kişisel gelişimine önem veren dil öğrenenler bir adım öne geçer, üniversite hayatını stajla değerlendirenler iş hayatına erken bir giriş yapar, meslekler okuduğunuz bölümlerle sınırlandırılamaz sizin yetenekleriniz ve emeklerinizle şekillenir. İstemek, inanmak önemlidir ama çalışmadan bunlar hiçbir sonuç vermez. İsteyin, inanın ve çok çalışın sevgili öğrenciler:)

Instagram: zynpbnck, 40netmatematik
Youtube: Eyüp B.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder