23 Temmuz 2019 Salı

Sınava Bir Yıl Daha Çalışsam Mı?

Sınav sürecinin sonunda sıralamanıza baktınız ve istediğiniz yere yerleşemeyeceğinizi gördünüz. Şimdi yol ikiye ayrılıyor; birincisi tercihlerinizi yeniden değerlendirmek ve sıralamanıza göre üniversite ve bölüm seçmek( böyle düşünenler buraya tıklasın), ikincisi ise mezun olarak sınava tekrar hazırlanmak. Karar vermenize yardımcı olacak soruları kendinize sormanızı istiyorum; 
  1. Bu yıl neden istediğin sıralamayı yapamadın? 
  2. Tekrar sınava hazırlanırken geçen yılki hatalarından ders almış olarak ilerleyebilecek misin?
  3. Kiminle, ne ile, nasıl hazırlanacaksın?
  4. Bunun için yeterli maddi ve manevi imkana sahip misin? 
  5. Tekrar aynı sıralamayı yaptığında veya altını yaptığında yine de “ İyi ki mezun olarak bir yıl daha çalıştım!” diyecek misin? 
Mezun olmanın avantajları; Deneyimlisiniz, hatalarınızı biliyorsunuz, neler yapmamanız gerektiğini bizzat yaşayarak öğrendiniz, belirli bir seviyedesiniz, okul olmadığı için ekstra zamanınız var, sınavlar yok ve tek bir odak noktanız var, elinizde neler yapabildiğiniz ilgili gerçek bir veri var. 

Mezun olmanın dezavantajları; Hatalarınızdan ders alıp harekete geçemeyebilirsiniz, eski sınavın stresini üstünüzde hissedebilirsiniz, korkularınız ve sürekli stresli haliniz öğrenmenizi olumsuz yönde etkileyebilir, etrafınızda her an sınava odaklı arkadaşlarınız olmayabilir.

Bu verdiğim olumlu ve olumsuz örnekler kişiseldir, artabilir veya hiçbiri sizde olmayabilir. Kendinizi tanımalısınız, sizin kişilik yapınız nasıl, böyle bir durum sizi nasıl etkiler gerçekçi bir değerlendirme yapmalısınız. 

Hayat sizin; ailenizin ve öğretmenlerinizin fikirlerini mutlaka alın ama kararı siz verin. İyi çalışmalar diliyorum😌

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder