21 Aralık 2014 Pazar

Zamanı Etkili Kullanmak

Zaman, herkesin eşit olarak sahip olduğu yegane olgu. Hepimiz için 24saat var. Bunu verimli kullanan insanlardan olmak ise yine bizim elimizde.
Zaman, herkesin eşit miktarda sahip olduğu bir olgu. Her birimizin değerlendirebileceği 24 saati var. Bunu etkili kullanmak ya da boşa harcamak bizim insiyatifimizde.
Sınava hazırlanan öğrenciler için ise ekstra kıymetli "zaman". 24 saati 25 yapmak elimizde değil ama verimli kullanarak günlük hedeflerimizi gerçekleştirmek mümkün. Öncelikle günlük, haftalık, aylık hedeflerimizi belirleyelim ve programımızı buna göre oluşturalım. Sonrasında bizim zamanımızı çalan durumları düşünüp sıralayalım, onları çıkarıp kazandığımız dakikaları da hedeflerimiz için kullanalım;)

Zamanınızın Ne Kadarını Boşa Harcıyorsunuz?
Öncelikle sizi engelleyen işleri düşünüp bulmalı ve bunları yapmaktan vazgeçmelisiniz. Böylece fazladan zamana sahip olabilirsiniz;)

  • TV, bilgisayar,tablet ne kadar zamanınızı alıyor?
  • Telefonun(whatsapp,instagram vb.)her gün kaç saatinizi alıyor?
  • Yataktan uyandıktan sonra ne kadar oyalanıyorsunuz?
  • Okuldan çıktıktan sonra ayaküstü arkadaş sohbetleriniz ne kadar uzuyor?
  • Dersanede ders çalışmak harici bulunduğunuz zaman ne kadar?
  • Arkadaşlarınızın doğum günlerine, yılbaşına, alışverişe vs. harcadığınız zaman ne kadar?
  • Ders çalışmaya başlamadan önce ne çalışsam, nasıl çalışsam diye ne kadar düşünüyorsunuz?
  • Çalışacağınız masayı toparlamanız, çalışacağınız kitap defterleri çıkarmanız kaç dakikanı 
  • zı alıyor?
  • ....
Her fazladan kaybettiğiniz dakikayı kazanırsanız sizin için birden ders çalışabilecek kocaman bir zaman dilimi çıkar. Çünkü kaybettiğiniz 10dak bile olsa bunu her gün yaptığınız için haftada 1saat 10dakika kazanırsınız bu da sizin bir konu daha çalışmanız veya 60 soru daha çözmeniz demektir. Ki doğru hesaplarsanız 10dakikadan çok fazla zaman kaybettiğinizi görürsünüz.
Sizi engelleyen durumları tespit ettikten sonra küçük müdahalelerle bu dakikaları kazanç hananenize ekleyebilirsiniz yeniden;)

Zamanınızı  Etkili Kullanmak İçin;) 

  1. Telefonunuzdan instagram, whatsapp , oyun gibi sizi engelleyen uygulamaları kaldırın. 
  2. Telefonunuzu ders çalışırken kapalı tutun veya sessize alıp çalıştığınız odanın dışına koyun. Sadece dinlenme zamanınızda gidip bakın. 
  3. Telefonunuzu ders çalışmayı tamamlayıp yattıktan sonra elinize almayın, yatağa uzanın ve hemen uyuyun. Uykunuzu ne kadar iyi alırsanız zihninizi o kadar verimli kullanırsınız.
  4. Sabah uyanır uyanmaz yataktan kalkın. Oyalanmadan giyinip kahvaltınızı yapın.
  5. Okula gitmeden zamanınız varsa planınıza göre ders çalışın. Sabah saatleri zihnin öğrenmeye açık olduğu saatlerdir bunu değerlendirin.
  6. Okulda arkadaşlarınızla tenefüste vakit geçirin. Öğle aranız varsa yemeğinizi beraber yiyin. Bunun dışında okulda zaman kaybetmeyin ve doğruca eve gelin.
  7. Eve geldiğinizde kendinizi yorgun hissediyor olabilirsiniz. 1saat uyuyun ve dinlenin. Bu uykuyu zaman kaybı görmeyin, öğleden sonraki vakti daha verimli değerlendirmenizi sağlayacaktır. 
  8. Yemeğinizi yedikten sonra derse başlayın. Dersleri 40'ar dakika veya 1'er saatlik periyotlarla çalışın. 10-15dak mola verdiğinizde gözlerinizi kapatarak dinlenebilir veya fiziksel hareketler yapabilirsiniz. Elinizi yüzünüzü yıkamak, evin içinde gezinmek ve fiziksel ihtiyaçlarınızı gidermek gibi aktiviteler zihninizin farklı bölgelerini çalıştıracağından yorgunluğunuzu hafiftletir.
  9. Sayısal bir dersin ardından sözel ders çalışmak zihninizi yormayı engeller. Konsantrasyonunuzu yüksek tutmanızı sağlar.
  10. Okulda, dersanede amacınız ders çalışmak. Bunun harici etütlerden sonra arkadaşlarla sohbet, öğretmenlerle sohbet veya kantinde takılmak gibi durumlar için bulunmayın. 
  11. Günlük, haftalık, aylık planınız ve hedefleriniz olmalı. Bunları gerçekleştirdikçe kendinizi mutlu ve motive olmuş hissedeceksiniz. Bu da sonraki hedefleri gerçekleştirmek için size güç ve azim verecek. Ayrıca her gün ne çalışsam diye düşünerek harcadığınız zamanlar sizin olacak.
  12. Yorgun olduğunuz zamanlarda odanızı, masanızı, çantanızı düzenleyin. Ölü zaman diliminde ertesi gün giyeceklerinizi, çantanızda taşımanız gerekenleri hazırlayın. Duşunuzu vs. bu zaman diliminde alın.
Başarılı insanlara baktığınızda az uyuyan, zamanını etkili kullanan bireyler olduğunu görürsünüz. Bu sadece sınava hazırlık süresince değil devamında da sizi başarı yolunda tutacaktır. Elbette sınavdan sonra rahatlayacaksınız ama o zaman dilimine göre de bir programlama yaparak varolan günlük hedeflerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Yoksa sürekli zamanım yok diye sızlanan yetişkinlerden olursunuz.
Zaman geri döndürülemeyen bir hazine, hem de hepimizin sahip olduğu bir hazine:)
 Kıymetini bilin ve iyi değerlendirin:) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder