25 Aralık 2014 Perşembe

"Sorumluluğunu Yerine Getiren Çocuklar Yetiştirelim"

"Sorumluluğunu yerine getiren çocuk" kendiliğinden bizimle buluşmuyor ne yazık ki:) Ebeveynlerin çocukluğundan itibaren yapması gereken görevleri ondan beklemesi ile mümkün oluyor.

Çocuğunuza tuvalet eğitimi kazandırmanız gibi, oyuncaklarını toplaması gerektiğini, yatağını toplaması gerektiğini, kendisinin giyinmesi gerektiğini de  yaşına göre öğretmelisiniz.

Elbette onlar çok kıymetli, her işlerini siz yapın onlar keyif sürsün istiyorsunuz ki bu çok normal:) Fakat hayat böyle sürmüyor. Siz zamanla yaş alıyor ve hem fiziksel hem zihinsel olarak güç kaybediyorsunuz. Bu süreçte peşinde durmaksızın koşturduğunuz çocuğunuz büyüdüğünde hala onun sorumluluklarını yerine getirmek için biçare yoruluyorsunuz.

Okula başladığında kendisi uyanmalı, üstünü giymeli, çantasını hazırlamalı ki okulda da dersine zamanında girip çıksın, defterini kalemini taşısın, eşyalarını toparlayıp eve zamanında dönsün. Evde kendi dağınıklığını toplamak onun görevi olsun, size mutfakta veya evle ilgili yapabileceği işlerde yardım etsin ki kendi ödevlerini yapabilsin. Siz de "bıktım dağınıklığından her yer her yerde yine! Oğlum aç bir sayfa kitaap oku ! Kızım yeter artık kapat şu telefonu daha bak banyo yapıp yatacaksın! Annem bak çok yoruldum hem senin ödevin yok mu niye hala top oynuyorsun?..."demekten, hem onları hem kendinizi üzmekten kurtulursunuz:)

Çocuklarımızı ömür boyu çok severiz:) Fakat ömür boyu kucağımızda taşıyamayız, kendi ayakları üzerinde durmayı onlara öğretmeliyiz. Onların kimseye muhtaç olmaması için, başarılı ve mutlu çocuklar olmaları için yaşlarının gerektirdiği sorumlulukları almalarına izin verin, lütfen:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder