6 Ocak 2015 Salı

Sınava Hazırlık Sürecinde Sıkça Sorulan Sorular:)

Sınavlar yaklaşırken her birinizin aklında "deli sorular" var biliyorum:) Farklı bireyler olsanız da ortak bir süreci paylaştığınızdan ortak sorunlar ve sorularınız oluşmuş oluyor.. Bunlardan en sık karşılaştıklarımla ilgili bir derleme yapmak istedim;)

1. Günde Kaç Soru Çözmeliyim?

Bu sorunun birkaç versiyonu var aslında: "Günde kaç saat çalışmalıyım? Akşam mı çalışmalıyım sabah mı? Okulda da çalışmalı mıyım?.." Çalışma saatlerinizi belirleyebilmek için hangi dersten ne kadar eksiğiniz var belirlemelisiniz. Kalan süre ortada bu eksikleri kapatacak kadar her gün çalışmalısınız. Bu kimisi için 3 saatken kimisi için 6 saat olabilir. Bazı öğrenciler okulda da çalışırken bazıları sadece evde masalarında çalışabilir. Sabah daha kolay öğrenen ve gece kuşu olanlar olabilir. Siz en iyi nerede ve nasıl çalışıyorsanız buna uygun bir programa dahil edin kendizi. Eksiğiniz çok ise çalışabileceğiniz her yerde çalışın. Matematiği evde çalışıyorsanız okulda daha kolay anladığınız Türkçeyi çalışın;) Bu süreçte gerçekçi hedefler koymanızı tavsiye ediyorum çünkü başaramayacağınız  hedefler koyarsanız  ve bunu gerçekleştiremezseniz motivasyonunuzu olumsuz yönde etkilersiniz. Kendinizi kandırmadan hedefinize yönelik çalışma planı hazırlayın ve buna mutlaka uyun:)

2.Konu Mu Çalışmalıyım Soru Mu Çözmeliyim?

Konuyu bilmeden sorusunu çözebildiğiniz ders varsa hiç durmayın soru çözün tabii ki! Lakin tek tük basit sorular çözebiliyorsanız bu konudan bihabersiniz demektir. Bunun için acilen konu çalışmalısınız. Ardından hemen o gün en az 2 konu testi çözmelisiniz. Bu testleri çıkardığınız notlara formüllere bakarak çözebilirsiniz, bunun peşine farklı soru bankalarından süre tutarak soru çözebilirsiniz;)
Fakat daha önceden çalıştığınız konuları tekrar çalışmayın, bunun yerine soru çözerek tekrar edin. Çok zorlanıyorsanız konu özetlerinizden faydalanabilirsiniz.
Çözümlü soru bankaları ve soru çözüm videoları izlemek de soru çözümü öğrenmek açısından çok etkilidir:)

3.Hangi Dersi Kaç Saat Çalışmalıyım?

Bunu iki durumda ele almalıyız. Birincisi zorluk derecesine göre sizi daha fazla uğraştıran derse daha fazla zaman ayırmalısınız. İkinci olarak da sizin hazırlandığınız alanda hangi dersin önemi daha fazla ise ona yoğunlaşmalısınız. Bu demek değil ki kolay anlaşılan dersleri es geçin veya alanınızı daha az etkileyen dersi bırakın. Sadece mantıklı olarak sizin yararınıza olanı önem sırasına koyun ve buna göre zaman ayırarak çalışın.
YGS'de Matematikten 30 soru gelirken ve siz hala Geometri yapamıyorken üstüne bir de Matematikle de başınız beladayken tabii ki gidip günde 2saat Geometri çalışamazsınız. Gerçekçi olun ve Geometriyi bir köşeye atmadan Matematiğe daha fazla önem vererek çalışın;)
Ya da TEOG'a hazırlanırken bütün dersler eşit puan getirirken hiçbir dersi es geçemeyeceğinizi unutmadan sizi zorlayan dersi her gün çalışarak diğerlerinin seviyesine getirebilirsiniz:)

4.Deneme Mi Çözmeliyim Konu Mu Çalışmalıyım?

Haftada bir kez dersanede veya ciddiyetle çözmek kaydıyla evde çözdüğünüz denemeler yeterli. Mezun bir öğrenci iseniz ve bütün konuları bitirmişseniz bu sayıyı arttırabilirsiniz tabii ki. Fakat hala birçok dersten konu eksiğiniz varken panik halde deneme çözmek pek yararlı bir eylem değil sizin için. 20gün kala tüm konularınızı bitirmeye gayret edin. Kalan yakın süreçte her gün deneme çözebilirsiniz;)

5.Motivasyonum Zaman Zaman Düşüyor Bunun İçin Ne Yapmalıyım?

Yoğun bir çalışma temposu içerisindesiniz. Okula, dersaneye gidiyorsunuz. Özel ders alıyor veya evde normalden fazla ders çalışıyorsunuz haliyle yorulmanız çok normal. Fiziksel yorgunluğunuzun yanı sıra psikolojik olarak da baskı altındasınız. Öncelikle yalnız değilsiniz bunu idrak edin. Milyonlarca öğrenci ile ortak bir süreci paylaşıyorsunuz. Ayrıca bu geçici bir süreç , sonucu iyi yapmak için elinizden geleni yapın sadece. Sınava olduğundan fazla anlamlar yüklemeyin. Evet önemli ama en önemli değil. Sizin yapmanız gereken kendinize uygun hedefler için elinizden gelenin en iyisini yapmak, bundan sonrası hakkınızda hayırlısının olması için dua etmekten başka bir şey değil:)
Kimi zaman az çalışıyorsunuz kimi zaman sıkıntılarınız oluyor kimi zaman da çok iyi olmanın rehavetine kapılıyorsunuz..Yineliyorum bunları birçok öğrenci ile birlikte yaşıyorsunuz. Bunları aşmanın en iyi yolu hedefe kilitlenmek! Bunu yapabilmeniz için planınızı güncellemeli ve buna uymalısınız böylece düşünecek zamanınız kalmayacak, böylece zamanınızı iyi değerlendirdiğiniz için kendinizi iyi hissedeceksiniz;)
Ayrıca programınıza sizi mutlu edecek ve motivasyonunuzu üstte tutacak aktivite ekleyebilirsiniz;)

6.Sınav Stresimi Yenmek İçin Neler Yapmalıyım?

Yapılan araştırmalar düzenli çalışan öğrencilerin diğerlerine göre aşırı strese maruz kalmadığını gösteriyor. Çünkü günlük, haftalık hedeflerinizi gerçekleştirmediğinizde kaygı düzeyiniz artıyor. Ayrıca gerçekçi hedeflerden uzaklaşmak da sınav stresinin en önemli sebebi. Siz elbette ki bu süreçte çalışırsanız netleriniz çok yükselecek. Şu an yaptığınızdan daha fazlasını yapacaksınız. Fakat şu an 70net yapıyorsanız hedefiniz 140olamaz. Bu kendinizi kandırmak ve yersiz strese sokmaktan öteye geçmez. Yapmanız gereken ne istediğinizi gözden geçirmek ve elinizden gelenin en iyisini yapmak için daha sıkı çalışmak.
Bu konuyla ilgili detaylı bir şekilde yazdığım yazımı da okumanızı tavsiye ederim:)


Ben bana yöneltilen sorulardan derleme yaptım, sizlerin bunun dışında sorularınız varsa bunları yorum kısmında paylaşabilirsiniz. Ben de zaman buldukça bunları yanıtlayabilirim:)
Tüm bu soruların ortak cevabı düzenli ders çalışmak:) Lütfen zamanınızı iyi değerlendirin, hiçbir şey için geç değil;) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder