30 Ocak 2015 Cuma

Başarılı Olmak Ya da Olmamak


Başarılı insanların hayalleri, başarısız insanların ise bahaneleri vardır. Siz hangisi olmak istediğinize karar verip ona göre yaşamalısınız hayatınızı. Başarılı olmak istiyorsanız birkaç küçük ama önemli detaya dikkat etmelisiniz:) 
1. İnanmalısınız!:
Yapabileceğinize, hayallerinize ulaşabileceğinize inanmalısınız. Kendinize inanmalı ve güvenmelisiniz. Başarmanın yarısından fazlası bu inançtır, unutmayın:)
2. İç disipline sahip olmalısınız;)
Nedir bu iç disiplin? İnsan bunu nasıl edinir? Hemen olur mu isteyince?Peki olunca ne olur?...İçinizde varolan gücü, potansiyelinizi hedefleriniz doğrultusunda kullanmaktır. " Zayıflamalıyım!" diyen bir bireyin un, şeker, yağdan uzak durması ve spor yapmasıdır!.. "Ben iyi bir üniversitede mühendislik okuyacağım!"diyen gencin okula zamanında gitmesi, dersi derste dinlemesi, düzenli bir şekilde çalışması, zihninin sayısal kısmını bol bol çalıştırması, 10 saat uyumaması, her boş anını bilgisayar telefonla geçirmemesi, arkadaşlarıyla zamanını ziyan etmeden görüşmesi demektir;)
Annenizin sizi yataktan kaldırmasını beklemeniz, öğretmeninizin program hazırlamasını beklemeniz, komşuların sizin halinizden anlayıp zırt pırt size gelmemesini beklemeniz iç disiplininizde bir zayıflık olduğunu gösterir. Siz uyanmanız gereken saati, eksiklerinizi, çalışmanız gereken derslerinizi, uymamanız gereken sosyal çevrenizi kendi iradenizle çözmelisiniz. Aksi takdirde olumsuz sonuçları yükleyeceğiniz bireyleri çoğaltırsınız etrafınızda ve kendinizi kandırırsınız sadece!
3. Zamanı doğru kullanmalısınız;)
Akrep ve yelkovan yüzyıllardır değişmeyen bir ahenkle çalışır. Bizlerin onlara ayak uydurması gerekir:) Hedefini belirlemiş insanlar o hedefe ulaşabilmek için küçük hedefler belirler. Örneğin; Bir öğrenci Fen Lisesine gitmek istiyorsa öncelikle TEOG'a hazırlanması gerektiğini bilir. Okuldaki dersleri iyi öğrenmek çok önemlidir. Bunun yanı sıra unutmamak için soru çözmesi gerekir. Bir test usulü sınava gireceği için buna hazırlık denemeler yapması gerekir. Şimdi bu öğrenci arkadaşımız arkadaşlarıyla okulda, derste, evde bilgisayar başında(çevrimiçi=online) zaman geçirip dersleri boşlarsa zamanı doğru kullanmamış olur ve hedefinden uzaklaşır. 
Diğer bir öğrenci iyi bir anadolu lisesine gitmek istiyorsa ve bunun için okulda-dersanede derslerini dinliyor, öğreniyor ve evde tekrar edip soru çözüyorsa. Arkadaşlarıyla, ailesiyle dengeli bir zaman geçiriyorsa bu öğrenci zamanı doğru kullanmıştır ve hedefine adım adım yaklaşır;)
Başarılı ya da başarısız herkesin 24 saati vardır:)
4. Hatalarınızdan ders almalısınız!:)
Değerli Orhan GENCEBAY'ın da şarkısında ısrarla vurguladığı gibi " Hatasız kul olmaz!" Lakin hatalarından ders çıkaran öğrenci mis olur, pek sevilir:) Her gün programınızdan geri kalıyor ve bunu umursamıyorsanız bir sorun vardır! O çalışılmayan konular büyür büyür büyür ve ufacık parçalar halinde yenilip sindirilebilecekken boğazınıza takılır Allah korusun! 
E napalım o zaman? Bugünün hesabını soralım kendimize;
  • Ne yaptım?
  • Ne yapmadım?
  • Eksik olan neler var?
  • Neyi hakkıyla olarak yaptım?
  • Daha iyi olmak için ne yapabilirdim?

Bu sayede küçük problemleri büyümeden ve sizi daha fazla zorlamadan çözebilirsiniz;)
5. Kaynaklarınızın  farkında olun ve bunları verimli kullanın:)
Maddi ve manevi imkanlarınızı  bilmelisiniz. Aileniz sizi dersaneye gönderiyor ve sadece bu kadarını yapabileceğini söylüyorsa "Özel ders alsaydım kesinlikle başarılı olurdum!" gibi bir düşünceyle hiçbir yol alamaz aksine arabesk bir ruh haline bürünür ve isyankar olarak hayatınıza devam edersiniz. 
Böyle bir durumda varolan kaynakların bilincinde olursanız buna göre hareket eder ve hayal kırıklığı yaşamazsınız. Herkesten daha iyi hayat yaşayan birileri var, bunları düşünerek sadece zamanınızı ve şevkinizi kaybedersiniz. Yapmanız gereken elinizdekileri çok çok verimli kullanmak ;)
6. Ya hep ya hiç dememelisiniz!
Ne yapsak kar demelisiniz. "Bugün de denemeye gitti yaa ..gün bitti valla!" dememelisiniz.En azından o denemeyi analiz etmeli, çözümlerine bakmalı ve kalan vakitte günün hedeflerinden yapabileceklerinizi yapmalısınız. Çünkü az az da olsa düzenli yapılan iş hiç yapılmayan bir işe göre yol aldırır;)
7. Aldığınız kararları uygulamalısınız;)
"Bugün ders çalışcam.. yarın kesinkes başlıyorum! Kaçarı yok bu gece oturcam o lanet fiziğin başına.." bu cümleler kayıp zaman cümleleri. Bu cümleler ne yapması gerektiğini bilen ama yapmayan insan cümleleri. Bu cümleler üşengeç insan cümleleri.
Siz hedefi olan, hayali olan gençler olarak bu cümleleri kurmayın! Siz bunları yapın, uygulayın. Siz yaşayın başkaları kursun bu cümleleri. Siz yolunuza azimle devam edin, ardınızdakiler kursun böyle inançsız cümleleri. Kendi şevkiniz için hiçbir yapılması gereken işi ertelemeyin;)
8.Ellerinden gelenin en iyisini yapın!!!
 Başarı sonuç odaklı değil süreç odaklıdır. Her zaman değil belki, bir futbol maçında kupaya bir adım kala iyi oynayıp kazanamamak üzer herkesi. Ama oynamadan sunulan kupa hem seyirciye hakaret hem çok daha üzücü pişmanlık verici olur.
Siz umarım hep iyi oynar ve kazanırsınız. Hayat bu; siz elinizden geleni yaparken farklı şeyler olabilir, bu sizi başarısız kılmaz. Elinizden gelenin en iyisini yaptığınız takdirde mutlaka başarıyı yakalayacaksınız inanıyorum:)
9. Asla Yılmayın!
Her gün bir umut! Her koca gün bir heyecan.. Hiçbir zaman yılmayın! Pes etmeyin , bırakmayın kendinizi. Sonuna kadar mücadele edin, sonuna kadar yapmanız gerekenleri yapın. Sonrası dua:) Kalbinizi, ruhunuzu da bu işe ortak koşarsanız çok güzel sonuçlar alacaksınız. Yorgunsunuz ama bitmediniz! Hala bitiş çizgisi görünmedi ve hala siz oraya ulaşabilirsiniz:) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder