19 Ocak 2015 Pazartesi

Biyoloji Sorununu Çözelim Mi?

Öğrencilerimden en çok duyduğum ders bu aralar "Biyoloji"! "Yapamıyorum ben..anlamıyorum hocam..unutuyorum hemen!Konuyu çok iyi biliyorum ama o kadar garip sorular var ki!" cümlelerini kuran öğrencilerdenseniz lütfen bu yazımı ve YGS Biyoloji Analizi yazımı okuyun.
Biyoloji sorularını incelediğinizde sözel görünümlü sayısal sorular olduğunu görürsünüz.Böyle ifade ediyorum çünkç  uzun paragraflardan, maddelerden oluşup sebep-sonuç ilişkisi isteyen sorular var. Bu dersi çalışırken;

  1. Dersi derste öğrenmek her ders için önemli. Biyoloji için de çok çok önemli. Dersi etkili dinlemeyi bilmeniz gerekiyor. Mutlaka konuyu önceden bir kez okuyarak gidin. Not alın, şekil ve kavram haritaları oluşturun. Zihninize özgün kodlamalar yapın.
  2. Dersten sonra mutlaka tekrar yapın. Bunu yaparken sadece aldığınız notları okumakla kalmayın. Notlarınızı temize çekebilir bunu yaparken kendi cümlelerinizle konuyu özetleyebilirsiniz. Konuyu özetlemek için kendi kavram haritanızı oluşturabilirsiniz. Böylece konuyu düşündüğünüzde madde madde şekiller zihninizde belirecektir.
  3. Soru-cevaplarla tekrar yapabilirsiniz veya konu çalışabilirsiniz. Konuyu bir kez okuyun, ardından konu ile ilgili aklınıza gelen soruları kağıda yazın ve konuyu tekrar okuyun. Konuyu okurken sorunuzun cevaplarını arayarak daha dikkatli şekilde okuyacaksınız. Soruları cevaplayın ve cevaplayamadığınız sorular için konuya tekrar dönün. Böylece sebep sonuç ilişkileri kurabilirsiniz.
  4. Konuyu çalıştıktan ve tekrar ettikten sonra mutlaka konu testi çözün. İlk konu testlerini çözerken çıkardığınız notlarınızdan yararlanabilirsiniz. Daha sonra bir soru bankasından testleri çözün, yapamadığınız soruların çözümlerini mutlaka öğrenin. Yapılamayan , anlaşılmayan soru bırakmayın. 
  5. Çıkmış sorular çok önemli. Daha önceki yıllarda çıkan ( SBS-OKS-TEOG-ÖSS-YGS) biyoloji sorularını çözün, soru tiplerini öğrenin. Bu tarz soru tipleri içeren kaynaklar edinin ve çözün.
Biyoloji soruları çözerken;

  • Soru köküne dikkat edin. Soruda size verilen bilgileri ve isteneni dikkate alarak okuyun. Sizin konu ile ilgili bilgileriniz yeterli değil, soru size o konudaki neyi bilmeniz gerekiyorsa onu yöneltecektir. Ön yargısız olun, verilen ve istenenlere dikkat edin. Bunlar arasındaki bağlantıyı kurduğunuzda çözüme ulaşmanız daha kolay olacaktır.
  • Uzun sorulardan korkmayın. Bu demek ki bol veri olacak elinizde ve size bunları kullanmak kalacak.
  • Uzun sorular olduğu için sona bırakmayın, çünkü düşünmeniz irdelemeniz gereken sorular olacaktır. Bu yüzden zihninizin en yorgun olduğu ana bırakırsanız hata yapma olasılığınız artacaktır.
  • Bol bol test çözün, ne kadar çok soru çözerseniz karşınıza çıkan soruyu bir çırpıda çözme olasılığınız artar. Çünkü o yoldan daha önce geçtiğiniz için daha kolay hatırlarsınız. 
  • Çıkmış soruları hem konu konu sonra da deneme olarak ayrıca çözün, irdeleyin.
  • Denemelerinizden sonra mutlaka çözümlerine bakın. Sonraki denemede aynı tarz soruyu yapıp yapamadığınızı kontrol edin. 
  • Sadece bilgi soruları çıkmayacak karşınıza fakat sadece yorum da çıkmayacak. Bilginizi ve yorum gücünüzü kullanmanız gereken sorular olacak, bu yüzden hem konu eksiğinizi kapatmalı hem bol soru çözmelisiniz.Çözümlü soru bankaları ve video çözümleriyle soru tipi ve çözme tekniklerini öğrenebilir, yorum kabiliyetinizi geliştirebilirsiniz.
Konulardan korkmayın, sorulara ön yargılı yaklaşmayın. İsteyip çalıştıktan sonra elbette şu anki konumunuzdan bir adım ötede olacaksınız;) 

1 yorum:

  1. -- TYT Biyoloji Konuları --
    Lise öğrencilerinin bir kısmı için harika bir ders iken, bir kısmı için işkence haline gelen Biyoloji, özellikle yeni sınav sisteminde bir nebze değeri düşse de hala etkili konumda. Bu içeriğimizde YKS Biyoloji Konu Dağılımı ve TYT Biyoloji Konuları hakkında detaylar vererek, sınava hazırlananların içerik bakımından ne ile karşı karşıya kaldıklarını bilmelerini sağlayacağız. İki oturum arasındaki müfredat farkından dolayı öğrenciler kimi zaman gereksiz başlıklar üzerine yoğunlaşıp çalışabiliyor. Bu da tamamen zaman kaybı haline geliyor. Sınav döneminde yapılan bu hataları minimuma indirmek için aşağıdaki paylaşımlarımızı dikkatle okumalı ve listelemelisiniz. TYT Biyoloji Konuları

    YanıtlaSil