8 Aralık 2014 Pazartesi

1.TEOG SONRASI NELER YAPMALIYIZ

Kasım ayı TEOG bitti. Bazı öğrencilerin  sınavı çok güzel geçerken bazı öğrenciler bu sınavdan mutsuz ayrıldı. İstediğinizi yapamadınız. Hala bu sınavın etkisinde kalıp ders çalışamayanlar var. Tekrar Kasım olmayacak, bu yüzden geçmiş sınavla ilgili "Keşke çalışsaydım.. Of çok dikkatsizdim keşke soru kökünü doğrı okusaydım! Nasıl olurda yetiştiremem kodlamayı:(( .." tarzı olumsuz ve sizi bir adım öteye taşımayacak cümleler kurmaktan vazgeçin. Bu sınav sizin için gerçek bir denemeydi ve geçti. Yapmanız gerekenler;

  • Kasım sınavında hatalarınız en çok hangi dersten veya derslerden?
  • Yaptığınız hataların nedenleri neler?(düzensiz çalışmak, çalışmamak, soru çözmemek, dikkatsizlik,stres vb.)
  • Konu eksikleriniz var mı? 
  • Fiziksel ve psikolojik olarak sınava hazır mısınız?
  • Sınava şu an çalışmaya başlasaydınız ne yapardınız ne yapmazdınız?
Soruları samimi bir şekilde cevaplayın. Size düşen geride kalan Kasım sınavından ders çıkarmak, önümüzdeki Nisan sınavı için yukarıdaki sorulara vereceğiniz yanıtlar önemli. 2.TEOG için yapmanız gerekenler;

  • Eksik olduğunuz dersleri ve konuları saptadıktan sonra varolan ders programınızı güncelleyin. Örneğin; Fen Bilgisi ve Matematik en çok yanlış yaptığınız derslerse bu konulardaki eksik konuları da programınıza dahil edin. Daha fazla saat çalışma hakkınız varsa bu şekilde ekleyin, yer yoksa en iyi olduğunuz dersin saatlerini biraz azaltın. En verimli saatlerinize mutlaka en zor anladığınız dersi yazın.
  • Eski konuları tekrar tekrar uzun uzun çalışmak yerine kısa tekrarlar ve bol soru çözümü yapın. 
  • Her gün mutlaka ders çalışın. Az çalışmak hiç çalışmamaktan iyidir unutmayın;)
  • Özel ders, dersane, okul, kolej nereye gidiyorsanız dersleri çok daha dikkatli dinleyin, geçmiş hatalarınızı tekrarlamayın. Anlamadığınız dersi bırakmayın , nasıl anlarım diye düşünün ve öğretmenlerinizden yardım alın.
  • Basitten zora giden kaynaklar alın, zor kaynaktan başlayıp moralinizi bozmayın. Kolay ile de sınırlamayın kendinizi. 
  • Yanlış yaptığınız soruların çözümlerini öğrenin. 
  • Kasım TEOG sınavının tüm çözümlerini öğrenin.
  • Sınav öncesi bol bol deneme çözün. Geçen yılki Nisan TEOGunu ve bu yılkı dahil Kasım TEOGlarını sınava girmeden mutlaka çözün ve yapamadıklarınızın çözümlerini öğrenin.
  • Okul kitaplarınızın çözümlü örneklerini, alıştırmalarını ve ünite değerlendirmelerini çözüp yapamadıklarınızı öğretmenlerinize sorun.
Hiçbir şey için geç değil. Hedefinize ulaşmak için dersleri dikkatli dinleyip bol soru çözün mutlaka olduğunuz yerden daha üstte kapatacaksınız bu yılı ve liseye hazırlanmış olacaksınız. Kendinize inanın ve düzenli çalışın. Bu şekilde daha motive olacak ve algılarınızı da daha açık tuttuğunuz için çok daha verimli çalışacaksınız. Hepinize başarılar diliyorum:)

8 yorum:

  1. 2. Teogdan full çeksem bile istediğim okula gidemiyorum :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen inşaallah hepsini yap, sonrasını oluruna bırak:) en azından çalıştığın müddetçe çok daha bir okula gideceğin kesin;)

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuana:) Sınavda istediğin gibi bir sonuç elde edememene üzüldüm. Hedefin güzel fakat şu an puana yönelik düşünceler seni daha çok strese sokar ve bu da geri kalmana neden olur. Sınavda herhangi dersten anlayamadığın ya da tereddüt ettiğin soruda paniğe kapılırsın ve 2.sınavı da istemediğin bir şekilde geçirebilirsin. Senin yapman gereken eksiklerinin farkında olarak daha gayretli bir şekilde çalışmak ve sınavda dikkatli olmak. Bunun sonucunu değerlendirmek için zamanın olacak;)

      Sil
  5. Meraba baya bir süreden sonra yorum yapıyorum ama... Resmen motivasyonum bitti diyebilirim mesela bir gün 300 soru çözerken bir gün 30 soru çözüyorum arada dağlar kadar fark oluyor. Ders çalışmaya oturduğumda sıkıntıdan patlıyorum mesela. Birde ilk teogda istemediğim bir sonuç geldi ve 2.teogda hepsini doğru yapsam bile istediğim liseye gidemiyorum ve sınava son günler kaldığı zaman ağlamaktan başaramıcam kaygısından hasta olmuştum geçen sefer. Aynı şeyleri bu sefer de yaşamak istemiyorum birde ilk teogdaki yanlışların hep dikkatsizlikten soruları evde okuduğumda yandaki işlemimi doğru yapmışım ama niye o şıkkı işaretlemişim hiç bilmiyorum mantığındayım. Takipe devam.İyi Günler :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba:) eski hatalarından ders alarak ilerlemelisin. Düzenli bir programa uyarak kaygı düzeyini normal seviyede tutabilirsin. Teog telafisi olmayan bir sınav gibi görünüyor fakat 2.sınavda daha iyi bir performans göstererek 1.yi telafi edebilirsin.Ayrıca gittiğin lisede daha düzenli çalışarak istediğin üniversiteye gidebilirsin:) Bu yüzden kaygıya yenilmeden çalışmak gerekli. Sınava yakın her gün sınava gider gibi uyanıp kahvaltı yapıo derse başlayarak da bu kaygıyı dengeleyebilirsin. Kolay gelsin.

      Sil