8 Kasım 2014 Cumartesi

Üşendi, Erteledi, Vazgeçti..

Ali bu yıl 12.sınıfa gidiyor. YGS'ye ve sonra da LYS'ye girerek hayali olan Hukuk Fakülte'sini en sevdiği şehir İstanbul'da okuyacak. Amcası İstanbul'da yaşıyor o ise Kütahya'da. Her gittiklerinde kurduğu hayali burada öğrenci olabilmek. İstanbul'un güzel kampüslü üniversitelerinde okuyabilmek ve doyasıya öğrenciliğin tadını çıkarmak! Çok kararlı Ali artık tembellik yok...Hatta üniversiteye bir gitsin yan gelip yatmayı falan değil işinin en iyisi olmak için daha fazla çalışmayı düşünüyor, o kadar kararlı!

Bu yüzden yazdan başladı Ali çalışmaya, dersaneye kaydoldu. Matematik dersi biraz zayıf olduğu için özel ders de almaya başladı. Normalde hiiiiç ders çalışmayan, günde 9saatin altında uyku uyumayan( diyelim uyuyamadı gece, okulda uykusuna devam eden) Ali gitti yerine gece geç saatlere kadar çalışan sabah erkenden uyanıp çalışmaya devam eden Ali geldi! Ailesi gözlerine inanamıyor, okulda Ali'yi çalışmayan bir öğrenci olarak gören öğretmenler şaşkın ve mutlu çünkü Ali uyuklamıyor Ali test çözüyor Ali dersi aktif dinliyor. Durumdan muzdarip olanlar yok mu? Tabii ki var. Ali'nin tayfası..Yani en yakın arkadaşları, gezip tozduğu, eğlendiği, çok sevdiği arkadaşları.. Onlar da Ali'yi sevdiklerinden çalışsın da başarsın modundaydılar..

Ama arkadaşları da Ali de sıkıldı artık.  Arkadaşları yokluyorlar arada tabii"Oğlum yine mi ders? e sen dersanede dinlemiyor musun oğlum gel bir el pes oynayalım gidersin yaa!".."Bugün Ozan'ın doğum günü var, ona da gel artık!".."Aliii bugün Maç var Maçççççç! hadi toplandık beraber izleriz diye sen de gel yaa bi günden bir şey olmaz.." haklılar çocuklar hep ders hep ders hiç mi dinlenmesin Ali!..

Zaman geçti Ali'nin çalışma temposu düştü. Çok uykusu geldi erken yattı, ertesi gün de kalkamadı. Derste bazı dersleri çok da aktif dinlemiyordu artık, aklı başka yerlere gidip geliyordu.. Haliyle anlayamıyor, soruları çözemiyordu. Morali bozuldu, bıraktı o dersi. Arkadaşlarının doğum günleri, hasta oldukları zamanlar oldu e hayat bu her şey var yani sınav mı önemli onlar mı! Ali dostlarının yanında oldu gerektiğinde..Hem birkaç günden ne çıkardı ki..

Bir haftasonu görüyor Ali babasını, onda da dersaneye gidiyor zaten. Akşam oturup ders çalışacak değil heralde, babasıyla zaman geçiriyor Ali.. Misafir oluyor bazen, gelmeyin mi desin! Annesi hastaydı üzüldü O da düştü motivasyonu.

E yaz bitti havalar soğudu Ali Grip oldu napsın! Gitmedi okula, dersaneye..Doktor 7 gün istirahat verdi hem. Tamam o 3. gün toparlandı ama şimdi tam atlatmazsa bir daha yakalanır.. Olmaz ki biraz yatar evde, televizyon izler, telefonu var arkadaşlarından alır haberleri hem. Toparlansın ne biçim çalışacak! Çok kararlı hemen başlayacak..Uyku yok, arkadaşlar yok, ailesi artık sınava kadar az görcek alışsınlar çünkü Ali'nin hayali var Hukuk okuyacak İstanbul'da, her şeye değer!
Ali iyileşti..Okula gitti, dersaneye gitti, eve geldi..Ali eskisi gibi konuları anlamadığını farketti. Kızdı, üzüldü.." Yapamıyorum işte daha bir ton konu var! E ben eski konuları da yapamıyorum ki zaten! Matematik netlerim düştü bir de özel ders alıyorum! Geometriyi bırakıyım ben Türkçe kasarım oradan belki..Yok ben dil bilgisi çalışacaktım kaldı bak. Aman ya hasta oldum ne var ne yapsaydım!.."

Ali biraz çalıştı biraz çalışmadı. Bazen uyumadan gitti okula o kadar çalıştı, bazen akşam 7'de yatıp sabah 7'de uyandı.. Dersanede kaldı orada çalıştı kimi zaman, kimi zaman muhabbet sardı arkadaşlarla takıldı. Herkes gibi ailevi sorunlar yaşadı üzüldüğü oldu çalışamadı, herkes gibi bayram kutladı Ali sevinçten çalışamadı..

Günler göz açıp kapanıncaya kadar geçti ve O gün geldi.. Ali sınava girdi.. Her zaman Matematikle başlayan Ali sınava Türkçe ile başladı..Saate baktığında zaman çok geçmişti daha Matematik yapacak daha diğerleri var! Ali alelacele Matematik yapmaya başladı. Yaptı, yapamadı.."Bu konuyu biliyodum ya, gördüm ben bu soruyu uufff! Allah'ım bu ne hiç görmedim ki ben böyle bir şey!saat kaç oofff gitti sınav yemin ediyorum gittii.." derken sınav bitti.. Ali de bitti.. Hani derler ya ölmeden önce hayatı film şeridi gibi geçer insanın önünden Ali'nin de bu yılı geçti gözlerinin önünden... Birden önündeki kitapçık büyümeye başladı o kadar büyüdü o kadar büyüdü kiiii Ali altında ezildi!Yangın alarmı çalmaya başladı okulda! Ali dev kitapçığın altında haykırdı" İmdaaatt ! Kurtarıınn beniii!Heeeyyy kimse yok muuuu! "

Korkuyla yataktan sıçradı Ali! Zıır Zıır çalan alarmı kapattı! Hemen telefonuna baktı ..Tarihe ve saate! 9 Kasım saat sabahın 7'si.. Fırladı yataktan "ohh rüyaymış sadece rüya. Oğlum Ali yemiyorsun içmiyorsun çalışıyorsun başka yolu yok!"
....

Öykünün bundan sonrasını sen yaz..Ya aynı şekilde devam et ya da artık yapman gerekenleri yap. "Bugün yaparım akşam yaa..Yarın kesin başlayacağım Fizik'e!Tarih konularının özetini çıkararak çalışırım ki artık daha iyi anlıyorum ama dur ya bugünlük okuyup test çözeyim..Biraz başım ağrıyor yarın başlarım. Pelin'in doğum günü şimdi herkes orada!.."

Evet hayat devam ediyor. Arkadaşlarının, ailenin,  senin özel günleriniz ,bayramlarınız mutlu ve acı günleriniz var. Evet hayat sınavdan ibaret değil. Evet sen de insansın; soluk almaya, dinlenmeye ihtiyacın var.

Peki en yakın örnek anne-babana bakalım. Annen eve misafir geleceği zaman ekstra çalışmıyor mu? Yemekler yapılıyor, ev ekstra bir özenle temizleniyor. Bu arada annen hastaysa bile o işler mutlaka yapılıyor mu? Misafir gelecek! Hem de yatılıymış, yataklar yorganlar havlular hazırlanıyor. Bu arada sen artık yatağında yatmayacaksın. Misafirler orada kalacaklarmış. Erken kalkılacak çünkü misafirler uyanmadan ekmek alınacak, ev havalandırılacak, kahvaltı hazırlanacak. Bir de mecburen annen geç yatar. Herkes uyur o kalan işleri tamamlar. Yıkanacak bulaşıklar, değiştirilecek nevresimler vs. Annen çok yorulur ama misafirlerini güzel ağırlamıştır mutludur. Baban iş yerinde bir proje üzerinde çalışıyorsa mesai yapar, eve geç gelir. Toplantısı çıkar doğum günü partine geç katılır. Haftasonu pikniğe gidecektiniz ama babanın işlerini yetiştirmesi lazım haftasonu da yattı..Baban seni veya ailesini sevmiyor mu? Hayır yetiştirmesi gereken bir projesi, yerine getirmesi gereken bir sorumluluğu var.

Senin de yetiştirmen gereken konuların ve çözmen gereken soruların var! Hayatı ertelemiyorsun bir süreliğine donduruyorsun. Daha güzeli yaşayacağını bildiğin için bu yıl sıkıntı çekiyorsun biraz. Arkadaşının doğum günü partisine gitmezsin de haftada kendine ayırdığın birkaç saatte buluşur görüşürsün, ailenle kahvaltı yapamazsan akşam yemeğinde biraz daha fazla oturur muhabbet edersin, arkadaşlarınla etüt yapar ders çalışır 10dak aranda karşılıklı kahve içersin..İstersen her şeyi planlar, düzenli bir şekilde çalışırsın.  Unutma;Mazaretler bahaneye dönüşmeye  başladığında hedefler  hayalden öteye geçemez!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder