2 Kasım 2014 Pazar

Kasım'da TEOG Başkadır;)


Kaldı 23 gün:) Tamam tamam önce deriiin bir nefes alın ve yazıyı kendinize notlar alarak okuyun. Hemen ardından da uygulamaya başlayın;) 
Biliyorsunuz TEOG'da tüm dersler bizim için eşit;) Her bir ders önemli. Bu yüzden hepsine çalışmalıyız. Tabii ki çook iyi anladığınız ve  çok başarılı olduğunuz dersten sürekli soru çözemezsiniz, dengelemek adına daha eksik gördüğünüz derse ağırlık verebilirsiniz. 
Özel okul puanı ile alan okullar var. Bunlar Yabancı Liseler ve bazı Özel Türk Okulları. Hedeflediğiniz okulun internet sitesinden, okulun hangi puanla ve nasıl öğrenci aldığını okuyun. Çünkü Yabancı Liseler Özel Okul Puan Yönetmeliğine göre öğrenci alıyor. Bu yönetmeliği okuyun.  Bazıları Türkçe,Matematik,Fen ve Teknoloji ve sadece 8.Sınıf Okul Puanını değerlendirmeye alıyor. Bu demek değil ki diğer sınavlar önemsiz, 8.sınıf okul puanı çok önemli olduğundan diğerlerinden de iyi almanız gerek fakat Türkçe ,Matematik,Fen ve Teknoloji en iyi olmanız gereken dersler;) 
Şimdi gelelim derslere ve nasıl çalışmanız  gerektiğine;)
Not:Her ders için kullanacağınız temel kitap MEB kitapları; oradaki çözümlü soruları, alıştırmaları ve değerlendirme sorularını çözün yapamadıklarınızı mutlaka öğrenin. Konuları çalışırken çalışma tarzınıza göre özet çıkarabilir, sesli okuyabilir veya kavram haritaları oluşturabilirsiniz. 


Türkçe:
Okuduğunu anlamak ve Dil Bilgisinden oluşan bir sınav. Okuduğunuzu anlamak için Sözcük anlamı, cümle anlamı ve paragraf anlamını bilmeniz gerekiyor. Bunlar kitaplarda ayrıntılı bir şekilde yazıyor. Önce konuya çalışacaksınız daha sonra çözümlü konu kavratan test çözeceksiniz en son da soru bankasından bolca bu konularla ilgili soru çözeceksiniz. Dikkat etmeniz gereken soru kökleri ne istiyor ve soruda ne yazıyor! Yani kelimeyi, cümleyi, paragrafı yorumlamayacaksınız. Orada ne anlatılıyorsa onu ifade edeceksiniz! Sizin fikriniz değil yazarın fikri geçerlidir.
Dil Bilgisi demek formül demek! Cümlenin ögeleri ve görevleri bellidir. Fiilimsiler ve ekleri bellidir. Size düşen bunları çok iyi öğrenmek sonra da uygulamaya geçerek hafızanıza kazımak! 
Önemli bir uyarım daha var yazım yanlışlarına ve noktalama işaretlerine de çok dikkat edin;)

Matematik:


Matematikte Fraktaldan henüz doğru soru yazamayan MEB, inanıyorum ki bu sınavda kendini zorlayacak ve mutlaka doğru bir Fraktal sorusu ile karşımıza çıkacak:) Fraktal, histogram, dönüşüm ve ötelemeler en azından 1'er soru çıkacak konular. Kuralları öğrenip, sorular üzerinde uygulama yapmalısınız. "Bol uygulama = Unutulmayan konular" . 
Geçen yılki sorulara bakarsanız en temel bilmeniz gerekenken dört işlem, işlem önceliği. Bu kavramlarınız eksikse sorularda zorlanırsınız. Bunları tamamlayın. Doğal sayılar, tam sayılar, rasyonel sayılar, reel sayılar kavramlarına hakim olun. 
Sınavda en çok sorunun üslü ve köklü sayılardan geldiğini gördük. Bu konuların çalışması çok kolay çünkü kurallar belli. Daha sonra yapılacak şey ise bu kuralları sorularda uygulamak.Matematik konu okuyarak öğrenilemez. Öğrendiğiniz kuralı sorularda uygulamazsanız uçar gider aklınızdan. Bu yüzden yapmanız gereken kuralları kağıda yazmak. Önce onlara bakarak soruları çözmek daha sonra da bakmadan çözüm yapmak. Bol bol soru çözün , unutamayacak kadar kazınsın zihninize:) 
Geometri olarak karşımıza kare, dikdörtgen,üçgen ve bunların çevre alan ölçüleri çıkacak. Bu konuların sorularını çözdükten sonra dikkat edin bu soruları matematiksel olarak yani kenar çarpımları üslü veya köklü sayı oluşturacak şekilde sorabiliyorlar. MEBi çözdükten sonra farklı kaynaklardan sorular çözün mutlaka:) 

Fen ve Teknoloji:
 9. sınıfta Fizik, Kimya ve Biyoloji olarak ayrılacak ve lise için temel oluşturan bu dersi 2'ye bölüyorum. Biyoloji konuları ve Fizik konuları. Daha sayısal olan maddenin hareketi, kütlesi, hacmi, yoğunluğu ile ilgilenen kısım Fizik. Önce formülize ederek konunun temelini anlayıp üzerine bol uygulama yapmalıyız. Yeterli mi? değil çünkü yorum kabiliyetimizi de geliştirmeliyiz. Bunu da önce MEB kitabından konuyu okuyup ardından çözümlü sorularını ardından alıştırmalarını çözerek yaparız. Yapamadığımız soruyu arkadaş ve öğretmenlerimizden öğreniriz ve farklı soru bankalarından soru çözmeye devam ederiz.
Biyoloji kısmı ise canlı ve cansızlarla ilgili olan bölüm. Bu konuları çalışırken okuyup, özet çıkarabilirsiniz. Daha sonra da soru çözersiniz. Fakat çok iyi öğrenmek için şöyle bir yol öneriyorum. Zorlandığınız konuya göz gezdirin. Ardından soru çıkarın.( Örneğin;Hücre bölünmesi nedir? kaça ayrılır? mitoz bölünme nedir kimlerde olur? mitoz bölünmenin evreleri nelerdir? mayoz bölünme nedir? kimlerde olur? evreleri nelerdir? mitoz ve mayozun farkı nedir?) Soruları çıkardıktan sonra konuyu baştan sona okuyun ve sorularınızın cevaplarını arayın. Soruları bakmadan cevaplandırın ve kontrol edin. Yapamadığınız kısmı okuyun not edin. Peşinden konu ile ilgili soruları çözün ve yatmadan özetinizi mutlaka okuyun:)
Meb kitabından sonra farklı bir kaynaktan da soru çözmeyi unutmayın;)

İngilizce:

Kitabınıza bağlı kalarak bir kaynak alın. Metinleri, kelimeleri ve zamanları iyi öğrenin. Çok zor sorular gelmiyor. Alıştırmalarınızı düzenli yaparsanız İngilizce sizi mutlu edecek bir ders olur;)

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi:

Genelde yorum yaparak cevaplayabileceğiniz sorular geldi geçen yıl. Fakat içerisinde bilgi soruları da vardı. Tüm konuları okuyun ve kavramları iyi öğrenin. Zekat nedir? Kimler zekat verir? Zekat ne ile verilir? vb. gibi detayları soru olarak yazın ardından cevapları konuyu okuyarak arayın. Kitapta okunmadık konu, çözülmedik soru bırakmayın.

Evet dersler bitti. Genel olarak söylemek istediğim birkaç sözden sonra sizleri çalışmanız için serbest bırakacağım:)

  • Geçen yılın sınavını çözün ve farklı yayınların benzer sorulardan oluşan denemelerini alın.  Konularınız bittikten sonra deneme çözün. Bazı dersleriniz bittiyse branş denemeleri çözebilirsiniz.
  •  Çözdüğünüz her testi iyi inceleyin. Hatalarınız neden kaynaklanıyor bakın! Dikkat eksikliği mi, konu eksikliği mi? bunları bilin ve önlem alın. Yapamadığınız, yanlış yaptığınız her sorunun çözümünü öğrenin. Düzenli çalışın, haftada birkaç saat kendinizi ödüllendirin:) 
  • Sizden en önemli ricam zamanınızı harcamamak için kendinize( kendi başınıza) bir program hazırlayın ve buna uyun:) Odanızda görebileceğiniz yere hedefinizi ve programınızı asın motive olmanızı sağlayacaktır;) 

Hepinize kolaylıklar ve başarılar diliyorum:)

1 yorum: