17 Mart 2015 Salı

LYS'ye Çalışalım!


Her birinize geçmiş olsun diyorum. YGS ile ilgili şu an yorum yapmak istemiyorum. Kısaca bir durum değerlendirmesi yapacağım sadece. 3 kademeli bir sınav bu; YGS(bilgi, hız, yorum kabiliyeti, sınav stresi vb ölçen birinci kademe), LYS( bilgi ölçen ikinci kademe), Okul Başarı Puanı( süreç ölçen üçüncü kademe) . Birinci sınav genel için zor olduğundan ciddi bir kayıp olduğunu düşünmüyorum. Her zaman kendi öğrencilerime de bunu söyledim ve sizlere de bunu yineliyorum " LYS YGS'den çok daha büyük etkiye sahip bir sınav çok daha önemli." Bu yüzden biten sınavın sıkıntısını bir kenara bırakıp hemen LYS programınızı oluşturmalısınız. 

YGS'ye hazırlanırken konuların az olması, biraz daha mantık ve yorum gerektirmesi sebebiyle konuyu derinlemesine çalışmasanız da soru çözümleri yaparak konuyu kavrayabiliyordunuz. Fakat  LYS çalışmalarınız YGS çalışmalarından farklı olmalı. LYS’ye kaynaklık eden ders konularıyla ilgili bilgi düzeyinizi artırmalısınız. Konuları tamamen bitirdikten sonra test çözmelisiniz. Daha uzun ve çok konu olduğu için unutmamak adına ara ara tekrarlar yapmalısınız. . LYS  çoğunlukla bilgiye dayalı sorulardan oluştuğu için, çalışma alışkanlığı olan, ders çalışan adaylar için çalışmanın karşılığının alınacağı bir sınavdır. Kolay, orta, zor sorular olabilir bunun kolay ve ortasını yapabilecek zoru için de uğraşacak  süre bulabilirsiniz

LYS'ye Adım Adım;
1. LYS’ye kaynaklık eden ders konularını belirleyin, zamanınızı planlayın. Okul sınavlarınıza çalışırken LYS kitaplarınızdan çalışın, LYS testlerini çözün. Konu bitince LYS'de çıkmış soruları çözün. 

2. Okulda, dersanede konuları dikkatlice dinleyin. Derse gitmeden hazırlıklı gitmeli, sonrasında da mutlaka tekrarınızı yapın. Kendi notlarınızı alın. Öğretmenlerinizin vurguladığı noktalara dikkat edin. Kendi başınıza 2saatte çalışacağınız bir konuyu derste 40dakikada öğrenebilirsiniz , zaman kaybetmeyin. 

3. Çalışmalarınızı ertelemeyin, tekrarlarınızı uygun kaynaklardan yapın. Bir soru bankasındaki konu ile ilgili soruları çözdükten sonra tekrar yapacağınız zaman çözebileceğiniz bir soru bankası da edinin.

4. Okulda, dersanede, farklı dersanelerde yapılan ciddi deneme sınavlarına tıpkı sınava girer gibi gidin. Bu ortamı çok kez yaşadığınızda hızınızı, bakış açınızı, hatalarınızı, eksiklerinizi, heyecanınızı görmüş olacaksınız. Bunları da her denemede mutlaka düzeltmek için gayret gösterin. 

5. En önemli referans sınavda çıkmış sorulardır. Lütfen sınavla ilgili " O soru çıkmaz, bu sorulmaz, o yapılmaz, uzun olmaz, kısa olmaz, zor olmaz vb" yorumları yapmayın ve yapanları dinlemeyin. Sınavı ÖSYM'den başka kimse bilemez. Siz karşınıza çıkacak her soruya hazırlıklı olmalısınız, bu yüzden düzenli çalışmalısınız.

6. Deneme çözmeyi sevdiğinizi biliyorum. Denemeler en kaliteli soruların ayrıldığı sınavlar. Bunları daha konuları tam anlamıyla kavramadan harcamayın. Soru bankalarınızı çözün. Konularınız tamamen bitirdikten sonra denemelerinizi çözün daha verimli olacaktır. 

7. Hastalık ve ciddi problemler harici eğlence veya herhangi bir şey için ders çalışmamazlık yapmayın. Çünkü motivasyonunuzu diri tutmanız için her gün düzenli çalışmaya ihtiyacınız var. Düzenli çalışmak sizi sınav stresinden de uzak tutacaktır.  

8. İsteyin, inanın, çalışın ve başarın:) 

Zaman geçerken geçmişe dönük hiçbir şey yapamazsınız, fakat şu an sizin! Kimse onu sizden alamaz , siz müsade etmediğiniz müddetçe! Şimdinize sarılın, şimdininizi iyi değerlendirin, o sizin..Şevkinizi kırmadan, azimle, inançla çalışın.. Hedeflerinize bir adım daha yaklaştınız, adımlarınızı sıklaştırıp hızlandırın ve O'na ulaşın:) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder