7 Nisan 2015 Salı

Aileler Sınav Sürecinde Çocuklarına Nasıl Yardımcı Olmalı?

  • Her anne baba çocuğunun başarılı olmasını, iyi okullarda okumasını ister ve kendisinden daha iyi şartları çocuğuna sunarak kendisinden daha başarılısı olmasını bekler. Ancak her anne baba bu birikimi kendi başarısızlıkları ve hatalarından elde etmiştir. Başarısızlıkdan dersler çıkarıldığı takdirde yeni başarıların tohumları atılmış demektir. Çocuğunuzun başarısız olduğu sınavlarda üzülmeniz çok doğal tabii ki, bu üzütüyü abartmak ve suçlayıcı bir şekilde yansıtmak ise bir o kadar yanlış! Başarısız olunan sınavlar neticesinde çocuk üzerinde kurulan baskı veya anne baba beklentilerinin çok yüksek olması çocukta kaygı yaratır. Bu durumda yapılması gereken en doğru davranış;   hataları beraberce gözden geçirmek ve bunları düzeltmek için çocuğunuzun neye ihtiyacı olduğunu, sizin bu konuda ona nasıl yardımcı olmanızı isteyeceğini sormanız çocuğunuzun kaygılarını azaltır. Hatalarını farkettiği için düzeltme fırsatına da kavuşmuş olur.
  • Çocuğunuza başaracağı konusunda güven duyduğunuzu hissettirin, olumsuzluklara odaklanıp sürekli eleştirmek yerine olumlu sonuçları görerek onu motive edin, ödüllendirin veya taktir edin. Önemli olanın sadece sonuç olmadığını, sürecin de çok önemli olduğunu vurgulayın. İnanç ve azimle elinden geleni yapan çocuğunuzu bunları yaptığı için takdir edin. 
  • Hedeflere adım adım yaklaşın. Ebeveynler bu konuda çocuklarının hedeflerini yavaş yavaş artırmalı, ulaşabilecekleri hedeflerle adım adım ilerlemesini önermelidir. Birden bire başarabileceğinin üzerinde yüksek bir hedef stresi artıracak, anne babayı hayal kırıklığına uğratmak istemeyen çocuğun kaygı düzeyini artıracaktır. Çocuk akademik başarısını arttırmak için herhangi bir yardım alıyorsa lütfen bu kişi ile iletişim halinde olun. Elbette en iyisi olsun istediğiniz için eksik gördüğünüz yerlerde müdahale edebilirsiniz fakat bu öğretmenin ve  en önemlisi öğrencinin sistemini bozmayacak şekilde olmalı. Siz çocuğunuza çalışma ortamı, imkanı sunun ve anne-baba olarak onun yanında olun. Bırakın öğretim kısmını okul-öğretmen-öğrenci koçu vb kişiler öğrenci ile işbirliği içerisinde yürütsün.
  • Özellikle gençlerin hayatında dönüm noktası olabilecek, üniversiteye giriş sınavı gibi önemli sınavlardan önce mutlaka bir B planı oluşturulmalıdır. Çocuğunuzun potansiyelini kullanamaması, bir olumsuzlukla karşılaşması veya belli sebeplerle başarısız olması gibi durumlara karşı bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğini, neler yapmayı hedeflediğini kendisine de sorarak bir plan oluşturun.
  • Bir sınavda başarısız olmak demek bazen hayatının sona ereceği, bundan sonra hiçbir işe yaramayacağı gibi düşünceleri doğurabilir. Bu da sınavda stresi daha da artırır ve potansiyelini kullanmasını engeller. O'nu her zaman ve her koşulda seveceğinizi çocuğunuza belirtmeli ve hissettirmelisiniz. Böylece çocuğunuz sizi hayal kırıklığına uğratma korkusu ile daha fazla stres yaşamaz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder