22 Nisan 2015 Çarşamba

Bayram Mesajı:)

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı..Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm dünya çocuklarına armağanı bugünü seviyorum her bayram gibi:) Öğretmen olarak çocuklara, gençlere ait bayramlar beni daha çok heyecanlandırıyor. Biraz da düşündürüyor, duygulandırıyor. Çocuklar bizim geleceğimiz. Bu cümleyi her yetişkin kuruyor ama herkes anlamını düşünüyor ya da buna gerçekten inanarak mı söylüyor bilmiyorum. Çocuklar özeldir, her biri özel ve önemlidir. Bu bayramda da her yerde görürüz çocuklarımızı;bir valinin koltuğunda, başbakanın, cumhurbaşkanının koltuğunda..Peki çocuklar biz yetişkinlerden gerçekte  ne ister, özellikle anne babalarından ne ister?

  • Çocuklar sevilmek ister. Özellikle anne babaları tarafından sevilmek isterler. Anneleri ve babalarının her koşulda, her ortamda, her durumda kendilerini sevdiğini, seveceğini bilmek isterler:)
  • Çocuklar anne ve babalarının çocukken yaşayamadıklarını değil, kendi çocukluklarını yaşamak isterler. Çağ farklı olabilir çocuklar sokakta arkadaşlarıyla oyunlar oynamak yerine bilgisayarda online olarak arkadaşlarıyla oyun oynuyor olabilirler. Ama her çocuk (yaşına göre) ailesiyle oyun oynamak, zaman geçirmek ister. 
  • Çocuklar 30.000tl ödenen özel okullarda okumak istemezler. Onlar kendilerini özel hissedecekleri, birey olarak görüldükleri, onlara sevgiyle bakan öğretmenlerin olduğu ve mutlu oldukları okullarda okumak isterler.
  • Çocuklar sizlerin gerçekleştiremediğiniz hayallerinizi, hedeflerinizi gerçekleştirmek istemezler. Onlar kendi hayallerini kurmak, kendi hatalarından dersler çıkarmak, büyümek ve kendi  ilgi alanlarına göre meslekler seçmek isterler.
  • Ergenlik dönemlerinde anlaşılmak isterler. Hem kendi bedenlerinin değişimini izlemek hem ruhsal değişimlerimine ayak uydurmaya çalışırken aileleriyle çatışmak değil kendileri gibi arkadaşlarıyla daha çok vakit geçirmek isterler. Aileleri de bu çalkantılı dönemde de hep yanlarında olsun, anlayışlı olsun isterler.
  • Çocuklar babalarıyla sadece derslerini konuşmak istemezler. Hatta çoğu zaman bunları konuşmayı hiç istemezler. Oyunlardan, spordan, eğlenceden, hayallerinden, hedeflerinden, yapmak istediklerinden, yapabildiklerinden, başarılarından konuşmak isterler. Nasıl olduklarından, ne hissettiklerinden, ne düşündüklerinden konuşmak isterler.
  • Çocuklar onların başarılarını takdir etmenizi ister. Onların güzel özelliklerini önemsemenizi, bunları dile getirmenizi ister. Hatta bunu arkadaşlarının yanında da( utandırmayacak davranışsa ve izniyle) paylaşmanızı ister. 
  • Anne babalarının kendilerine güvenmelerini ister çocuklar. Yaptıkları işlerde onlara destek olmalarını ve yapabileceklerine  inanmalarını ister.
  • Çocuklar aile kararlarına ortak olmayı ister. Ebeveynlerinin hayalerini,  duygularını da paylaşmak ister. Aileleri tarafından bir birey yerine konmayı isterler.
  • Çocuklar aileleriyle, arkadaşlarıyla mutlu yaşamak isterler:)
Aileler, öğretmenler yani çocukların hayatındaki biz yetişkinler onların neler istediğini farketmeliyiz. Neler istediklerini bilmeliyiz. Çocukları anlamalı, kişiliklerine saygı duymalı, birey olduklarını kabul etmeli, onlara hak ettikleri değeri vermeli, duygu ve düşüncelerini anlamalı, onları sevdiğimizi her zaman ama asla boğmadan ifade etmeliyiz. Çünkü çocuklar bizim geleceğimiz ve geleceğimiz çok kıymetli:) Her çocuk özel ve çok güzeldir:)
Çok sevdiğim çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum:) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder