22 Ağustos 2018 Çarşamba

Etkili Not Alma Teknikleri ve Cornell Metodu


Not almak, her zaman her mekanda yapabileceğimiz ve beynimizin yükünü hafifleten önemli bir etkinliktir. Aklımıza yeni bir fikir geldiğinde, annemiz markete gönderdiğinde, yeni tanıştığımız arkadaşımızın doğum gününü öğrendiğimizde, bir konu öğrenirken not almak bize çok büyük kolaylık sağlar. Bunun için ben yanımda defter taşıyorum ve telefonumun notlar bölümünü kullanıyorum. Sizler de günlük hayatınızda bir “ Akıl Defteri” taşıyabilirsiniz ve yine bazı şeyleri telefonunuza kaydedebilirsiniz. Bu şekilde zihninizi gereksiz bilgilerle doldurmazsınız, önemli şeyleri unutmazsınız, bilgileri anında çağırmak istediğinizde elinizin altında bulursunuz.

Okulda, kursta veya özel derste de not almak dersi anlamanın çok önemli bir bölümü. Not almak;
  • Ders süresince aktif bir dinleyici olmanızı sağlar.
  • Dikkatinizi derse vermenizi kolaylaştırır ve ders boyunca dikkatinizin dağılmasını önler.
  • Dersteki önemli noktaları kaydetmenizi sağladığından sınavlardaki başarı düzeyinizi artırır.
  • Dinleyip analiz ederken bir taraftan da yazdığınız için öğrendiğiniz bilgileri  uzun süre hatırlanmasını sağlar. 
  • Size sınav öncesinde öğrendiklerinizi  tekrar etme  olanağı sunar.
Not alırken öğretmenin ağzından her çıkanı yazmamalıyız. Öğretmenin söylediklerini  analiz etmeli ve konuyu anlamamızı sağlayacak yerleri yazmalıyız. “ Burası çok önemli..., Ama..., Dikkat edin!, Sonuç Olarak..” ile başlayan cümlelerini kaçırmamalıyız. Bunu kolaylaştırmak ve dersi aktif dinlemek için neler yapabilirsiniz;
  • Öğreneceğiniz konuya bir gece önceden göz atabilirsiniz
  • Konu ile ilgili sorular çıkarabilirsiniz
  • Daha dikkat çekici olması için renkli kalemlerinizi yanınıza alabilirsiniz.
  • Ekstra bilgiler için yapışkanlı not kağıtlarınızı hazırlayabilirsiniz.
  • Konuyu internetten izleyebilirsiniz.
Birçok öğrenci zorunlu veya alışkanlıkla derste not alıyor ama kaç öğrencinin aldığı notlar daha sonra tekrar kullanılıyor? Ya da kaç öğrencinin notları öğrenmeyi kolaylaştırıyor? Veya bu notlar bize sınavlara çalışırken zaman kazandırıyor mu? Her not alan öğrenci başarılı mıdır?  Bu soruların kişi zamirlerini ben yapıp kendinize sorabilirsiniz..Yani sizin notlarınız ne kadar etkili? Etkili not almanın birçok yolu var. Ben her konuda kişinin kendi yöntemlerini bulması gerektiğine inanıyorum. Her birinizin çalışma tarzı, çalışma saatleri, düzeyi, öğrenme stili bambaşkayken “Tek  bir not alma tarzı var bunu herkes yapsın ve başarılı olsun!”demek çok aldatıcı olacaktır. Ama tıpkı çalışırken olduğu gibi not alırken de hepimize fayda sağlayacak teknikler var. Etkili not almak için;
  • Defter ya da A4 boyutunda renkli,renksiz, düz, çizgili, kareli kağıtlar kullanabilirsiniz. 
  • Defterinizde belirli bir stilde ve her zaman aynı şekilde not alırsanız öğrendiklerinizi iyi bir şekilde organize edebilirsiniz. Örneğin; her zaman defterin soluna anahtar kelimeleri, formülleri ve soruları yazıp; sağ tarafı ayrıntılı notlara, problem çözümlerine ayırabilirsiniz.O günün dersini renkli bir not kağıda özetleyip sayfanın sonuna veya boş kalan yerine yapıştırabilirsiniz.
  • Her dersin defterini ayrı tutmanız, o dersleri zihninizde de ayrı ayrı ve daha  kolay tutmanızı sağlayacaktır. 
  • Farklı renk kalemler kullanmak hem sizi monotonluktan çıkarıp dikkatinizi artıracak hem de renklerle bilgileri görselleştirmiş olacağınızdan bilgileri kısa sürede hatırlamanızı sağlayacaktır.
  • A4 kağıda not almak ve onları dosyalamak; çalışırken hepsini yanyana koyup konuyu bir bütün halinizde görmenizi sağlar. Ayrıca konu ile ilgili daha sonradan yeni öğrendiğiniz bilgileri araya eklemenizi kolaylaştırır. 
  • Farklı derslerde farklı yöntemler deneyebilirsiniz.Kısaltmalar, semboller kullanabilirsiniz. Hatta hatırlatıcı resimler de çizebilirsiniz. Zihin haritaları oluşturabilirsiniz. Böylece derste önemli kısımları zihninizde tutmayı kolaylaştırırsınız.  Kimya dersinde bileşiklerin formüllerini ezberlemek için baş harfleriyle akrostiş oluşturabilirsiniz: Hasan 2 Salak Osman 4 gibi(Sülfürik Asit). Dil bilgisinde dikkat çekici bir kelime grubu oluşturabilirsiniz: FıSTıKÇı ŞaHaP gibi sert sessizleri kolayca hatırlamanızı sağlar. Geometride size özelliği hatırlatacak ilginç bir slogan bulabilirsiniz: Dik üçgende hipotenüse ait kenarortay, ayırdığı parçaların uzunluğuna eşittir(MUHTEŞEM ÜÇLÜ)
  • Cornell Metodu: Defteri ve A4 kağıdını soldan 5cm olacak şekilde dikey bir çizgiyle ikiye bölün. Daha sonra da alttan 3cm olacak şekilde yatay çizgi ile bölün. Sağa ; ders esnasında ayrıntılı bir şekilde not alın. Sola; dersten önce ve ders esnasında  anahtar kelimeleri, konu ile ilgili soruları, formülleri not edin. Alta; dersten sonra , dersi kendi kelimelerinizle anladığınız şekilde birkaç cümleyle özetleyin. Sınav zamanı sağ tarafı kapatın ve soldaki kelime ve sorular üzerinden konuyu öğrenip öğrenmediğinizi sorgulayın daha sonra açıklama ve özet kısımlarını okuyun.
Bu yazdıklarımı yapabilirsiniz, geliştirebilirsiniz, kendi yorum ve taktiklerini ekleyebilir veya değiştirebilirsiniz. Önemli olan sizin o dersi o konuyu gerçekten öğrenmeniz ve uzun süreli belleğinize atmanız. Not aldıktan sonra bilgileri çok daha uzun süre saklamak ve kullanmanız gerektiğinde kolayca geri çağırmanız için;
  • Notlarınızı o akşam okuyun.
  • Sabah kalktığınızda göz atın.
  • Konu ile ilgili sorular çözün.
  • Yapamadığınız soruları not alın, isterseniz o konu ile ilgili sayfaya ekleyin. Yardım alın ve soruların çözümlerini öğrenin.
  • Bir hafta sonra öğrendiğiniz konuyu anahtar kelimeler ve sorular üzerinden tekrar edin.
  • Bir ay sonra konu ile ilgili tekrar testi çözüp notunuzu okuyun, eksik öğrenmeleriniz varsa mutlaka notunuza ekleyin. 
Ders çalışmak veya not tutmak bize başarıyı getirmez! Ama başarılı olma yolunda en büyük yardımcımız olurlar. İyi çalışmalar diliyorum, zihniniz hep açık olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder