22 Eylül 2014 Pazartesi

Öğrenci Koçuna Neden İhtiyaç Duyuyoruz?

Öğrenci koçuna ihtiyaç duyuyoruz çünkü 5yaşında başlayan ve 25yaşında sona eren eğitim-öğretim çalışmalarımızın sonunda çok sayıda ne istediğini bilmeyen genç-yetişkenle karşılaşıyoruz. Bunun nedeni hiç şüphesiz eğitim politikamız ve sorunlu eğitim sistemimiz.  Bununla ilgili yapılan çalışmalar var mı? Pek tabii, her yıl değişen sınav sistemi ve müfredat. Bunlar çözüm mü ? Tabii ki hayır, sonucu değiştirmek sürece etki eder mi?!.. Peki öğrenciler neden bu sistemde kayboluyor?

Devlet okullarının büyük şehirlerde kalabalıklığı malum, bu durumdaki sınıflarda öğrencilerin bireysel özelliklerini dikkate alan öğretmenler bulmak da bir hayli zor(yok değil ama zor) Ayrıca yoğun müfredatlardan dolayı okullarda eğitim kısmı geri planda kalıyor daha çok öğretim yapılıyor. Okul rehberlik servisleri 1000kişilik okullarda 1 ya da 2 psikolojik danışmandan oluşuyor, haliyle en problemli(!) öğrenciler ile ilgileniliyor. Sizin normal ya da sessiz ya da öz güveni eksik kalan çocuğunuza sıra gelmiyor.

 Müzik,sanat,spor faaliyetlerine yatkın çocuklar bunlara yoğunlaştığında akademik olarak geriliyor diye düşünüldüğünden desteklenmiyor. Aileler, öğretmenler kendilerini bir yarışa kaptırdığı için kendilerini bu yarıştan alıkoyacak her şeye kendilerini ve çocuklarını kapatıyorlar.
Çocuklar ortaöğretime geçiş ve üniversiteye geçiş sınavlarına baskı altında,hedefsizce hazırlanıyor(!) Sonuç geldiğinde puanı yettiği bölüme gidiyor,en az 4yıl okuyor ve genelde okuduğu bölümden alakasız ,bulduğu işe giriyor.
Sonuç? Tek düze,bireysellikten uzak,mutsuz isteksiz bireyler topluluğu!

İşte öğrenciler bireysel özelliklerini farketsin, önlerindeki akademik ve sosyal engelleri görsün ve mücadele etsin; potansiyellerini bilsin ve bunun için çalışsın; hayallerini hedeflere dönüştürüp bu yolda azimle ilerlesin ve mutlu nesiller olsun diye bir koç ile çalışabiliriz.

Unutulmaması gereken en önemli şeyse koç bir büyücü değil. Dokunduğu kurbağayı anında bir prense dönüştüremez! Öğrenciye potansiyelini farkettirir ve yapması gerekenlerde yardımcı olur. Öğrenci için çalışamaz, ödev yapamaz, sınava giremez. Her sorumluluk ebeveyn ve tabii ki çocuk üzerindedir. Ve değişim hemen başlar, gelişim ise zaman alır!

Peki koç ne yapar? Ders çalışmak isteyen ama her an erteleyen çocuklara neden ders çalışması gerektiğini farkettirir, hedefini bulamayan öğrencilere yeteneklerini ve potansiyellerini farkettirir, akıllı ama ders çalışmayan çocuklara öz disiplin kazandırır, çalışıyor ama yapamıyor denilen çocukların öğrenme biçimlerini belirler ve verimli ders çalışmasına yardımcı olur. Koç öğrencinin mutlu bir gençlik dönemi yaşaması için sıkıntılı döneminde O'na destek olur :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder