28 Eylül 2014 Pazar

Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

    Kişilerin okumayı öğrendikten sonra bu eylemi keyifle, isteyerek yapmalarını sağlamak için kazanmaları gereken bir beceridir. Her davranışın kazandırılmasında olduğu gibi okuma alışkanlığının temeline aile içinde başlanır. Bu süreç çocuk okula başladığında öğretmenlerce mutlaka desteklenmelidir.

    "Neden bu kadar önemli!" diye düşünüyor olabilirsiniz. Erken yaşlarda kazanılan bu beceri çocukların kullandığı kelime sayısının artmasını haliyle düşünme yeteneklerinin artmasını sağlar. Bu durum yaratıcı düşünme yeteneğini arttırır ve buna bağlı olarak yaratıcı zeka, dinleme, empati, konuşma yeteneği gibi birçok beceriyi kazanmasına vesile olur. Bu yüzden de çok çok önemlidir.

     Çocuklarımız bizim parçamız ve bizi model olarak alırlar. Hani kızdığınızda "Aynı babası ayyynııı!" diyorsunuz ya,doğru tespit çünkü biz ne yaparsak onu yaparlar:) Bu yüzden siz TV karşısında saatler harcarken, evde bir gazete bile okunmazken çocuğunuzun kitap okuması mucize olur.
      Demem o ki, okuma alışkanlığı kazandırmak için siz ebeveynlere bazı görevler düşüyor ;)

  • O daha anne karnındayken bedeni şekilleniyor, bizi duyuyor, hissediyor ya. Ona o sakin müzikleri dinletirken mutlu kitaplar da okuyalım :)
  • Henüz kendisi okuyamadığı yaşlardayken ona zaman ayırın; ilgisine, gelişim düzeyine uygun kısa hikayeler, masal kitapları okuyun.
  • Yavaş yavaş bir kitaplık oluşturun, hem kendiniz hem çocuğunuz için. İçerisinde her yaşa, ilgiye, gelişim düzeyine uygun kitaplar bulundurun. Bu şekilde kitaplarla haşır neşir büyüsün, dokunsun..Okumak istediğinde okuyabileceği kitaplar bulsun hep..
  • Okumaya başladığı heyecanlı dönemde tutun elinden birlikte güzel bir kitapçıya gidin. O kokuyu solusun, dokunsun , kendisi seçsin okuyacağı kitapları( siz yardımcı olun :) ) benimsesin.
  • Sadece kitap okusun demiyorum. Çocuk dergileri onların gelişim düzeyleri için uygun ve caziptir. Renkli, resimli, kısa yazılı, bilmeceli , oyunlu.. Örnek çocuk dergileri alın, birlikte kurcalayın ve en sevdiğini seçsin. Abone olun:) Okuyup sizinle de paylaşmasını isteyin, oradaki oyunlara eşlik edin.
  • Evde ailecek oyunlar oynayın. Kelime oyunları, isim-şehir , bilgisayar ya da tablette bu tarz oyunları açın veya büyük kitapçılarda olan seviyesine uygun kelime, genel kültür oyunları alın ve birlikte oynayın. Çocuklar aile ile yapılan mutlu oldukları aktivitelerden çok şey öğrenir, bunu davranış haline getirmeleri kolaylaşır.
  • Ona aldığınız sevimli, güzel hediyelere lütfen yaşına ve ilgisine uygun kitaplar ekleyin. Kendi arkadaşlarınıza hediye alırken, evlerine ziyarete giderken kitap hediye edin bir de:) Kitabın güzel, istenen, mutluluk veren bir hediye olduğunu düşünsün. Değer versin:)
  • Evde akşam yemeği saati, en sevdiğiniz dizi saati, maç saati çok önemlidir ya hiç kaçırmazsınız. İşte öyle bir okuma saatiniz olsun, herkesin okuduğu bunu istekle yaptığı ve hiç kaçırmadığı bir saat olsun bu lütfen :)
  • Asla "Okusana! onca kitap var duruyor orda! yavrum kalk da bir kitap oku ya! Oku çocuğum oku bir okuduğunu göreyim yaa!" cümleleri kurmayın! Sadece okuyun, siz sevin o da sevecektir:) Çocuklar söylediklerinizi değil yaptıklarınızı yaparlar:) 
Prof. Dr. Bülent YILMAZ'ın dikkat çektiği dört nokta ile özetleyelim ;)

  1. Çocukluk dönemi kişiliğin oluştuğu dönemdir.
  2. Okuma, sağlıklı ve gelişmiş bir kişiliğin temel taşlarından birisidir.
  3. Ebeveyn ve öğretmen, çocuğa okuma alışkanlığı kazandırmada doğrudan sorumludur.
  4. Okuma alışkanlığı ancak çocukluk döneminde kazanılır. (İleri yaşlarda da olabilir ama daha zordur.)

Bugün ve gelecekte okuyan, anlayan, ne istediğini bilen, empati kurabilen bireyler olabilmeleri için çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandıralım:) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder