28 Eylül 2014 Pazar

YGS'de Türkçe Analizi

   Türkçe her öğrencinin yapması gereken en temel ders. Bu yüzden elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız diye düşünüyorum. Bunu yapabilmemiz için de nereden ne kadar soru geliyor, nasıl çalışmalı ve nereden çalışmalıyız sorularının yanıtlarını bilmeliyiz. Bu yazıda bu soruların cevaplarını bulacak ve hemen çalışmaya başlayacaksınız! Sonrası istediğiniz netler, hayallerinize kocaman bir  adımla yaklaşmak olacak;)
YGS TÜRKÇE SORULARININ KONULARA GÖRE DAĞILIMI:
Sözcük Anlamı ve Söz Yorumu        3 soru
Cümle Anlamı( Kavramlar)              1 soru
Cümle Anlamı(Karma)                     2 soru
Cümle Yorumu                                 4 soru
Paragraf Anlatım ve Teknikleri        4 soru
Paragrafta Yapı                                 3 soru
Paragrafta Konu-Düşünce                5 soru
Paragrafta Yardımcı Düşünce          8 soru
Dil Bilgisi(Karma)                           3 soru
Dil Bilgisi                                        2 soru
Anlatım Bozukluğu                         1 soru
Ses Bilgisi                                       1 soru
Yazım Kuralları                              2 soru
Noktalama İşaretleri                       1 soru

  • 2013 YGS ile 2012 YGS'sini karşılaştırırsak müfredatta bir değişiklik olmadığını görürüz. Sorular biraz daha kısalmış bir önceki sınava göre bu da öğrencilerin hızlanmasını sağlamıştı. Paragraftan 3 soru daha az sorulmuş ve Dil Bilgisinden soru artışı olmuştu. Soruların bir önceki yıla göre öğrencilere daha kolay geldiğini söyleyebiliriz. 

TÜRKÇEYE NASIL ÇALIŞILIR?

YGS'de Türkçe Testinden 40 soru sorulmakta. Temel başlıkları Anlam Bilgisi, Paragraf Bilgisi ve Dil Bilgisi olarak belirtebiliriz. Bu soruları çözmek için ne yapmalı, başarılı olmak için nasıl bir yol izlemeliyiz?

  1. Dil Bilgisini yapabilmeniz için mutlaka bilgi eksikliğinizi gidermelisiniz. Bunun için ders notlarınızı veya konu anlatımlı kitap ve videoları kullanabilirsiniz. Unutmayın ki Dil Bilgisi soruları eleyici, farkı belirleyen sorulardır. 
  2. Hızlı okuma, okuduğunu anlama ve anladığını yorumlama çok önemli olduğu için bol bol okumalıyız. Kısa hikayeler ve gazetelerdeki köşe yazarlarının yazılarını okuyarak  özet çıkarabilirsiniz veya sözlü olarak önemli yerleri metin inceleme yapar gibi irdeleyebilirsiniz.
  3. Ayrıca bol bol soru çözmek ve her soruyu iyi irdelemek gerekir. Yapamadığınız soruyu mutlaka arkadaşınıza, öğretmeninize sormalı ve doğru yanıtı almalısınız. Böylece sınavda sürpriz bir soru ile karşılaşma riskinizi azaltabilirsiniz.
  4. Soruları çözerken iyi analiz etmeli, sadece 1. ve sonuncu cümleyi okumamalısınız. Hızlı ve etkili bir okuma ile tüm satırları incelemelisiniz.
  5. Öznellikten kaçının sizden istenen yazarın,şairin düşüncesi. Sizden istenen metnin anlatmak istediği, sizin ne düşündüğünüz değil;)
  6.  "......değinilmemiştir,.......olamaz, .......söylenemez,..........çıkarılamaz!" gibi olumsuz soru köklerine dikkat edin!
  7. Uzun sorulardan korkmayın! Çünkü çözüm tam da o satırların arasında sizi bekliyor, bulup çıkarın:)
  8. Soruları gözlerinizle okuyun, dudakla okumak sizi yavaşlatır.
  9. Deneme çözün! Böylece eksik konunuzu saptarsınız, birçok konuyu bir arada çözmüş olursunuz;) Sınav mantığına uygun olduğundan sınav için antreman yapmış olursunuz. 
HANGİ TÜRKÇE KİTABINI EDİNELİM?
Birçok kaynaktan faydalanmak gerektiğini düşünüyorum. Böylece daha farklı soru tipleri ile karşılaşırsınız. Öğrencilerin kullandığı ve memnun olduğu kaynaklardan birkaçını paylaşabilirim sizlerle(bunlar harici çözmeyin demiyorum lütfen dikkat :)her kitap her soru tabii ki önemli. )

Karekök YGS Soru Bankası
Esen Türkçe YGS Soru Bankası
Güvender YGS


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder