6 Eylül 2014 Cumartesi

Özel Okul mu Devlet Okulu mu Karmaşası..

 Çocuklar ebeveynlerin en değerli varlığı şüphesiz. Onlar daha doğmadan ,yaşamalarını istediğiniz muhteşem hayat için çalışıp çabalıyorsunuz. Büyümeye başladığı dönemse hepten kriz:) Okula başlasın mı?Çok mu erken? Ya geç kalırsak ?Hangi okul devlet mi özel mi?Peki dersaneye mi gönderelim özel ders mi aldıralım?...şeklinde devam eden artan sorular silsilesiyle başbaşa kalırsınız..
Bir öğretmen ve eğitim koçu olarak sizlere yardımcı olmaya çalışacağım bu yazımda :)
Öğrencilerin her biri kıymetli ve özeldir.. Sahip olduğu kimlik kendine has ve önemlidir. Burada önemli olan öğrenci ile özdeşleşebilecek bir okul bulmak. Ben sizlere her ikisinin de avantaj ve dezavantajlarını sunmakla başlıyorum...

Özel Okulların Avantajları:

* Sınıf mevcutları 20-25 kişi ile sınırlandırıldığı için sınıf kontrolü daha kolaydır. Öğrenci ile iletişim daha fazladır. Bu sınıflarda öğrenci daha aktif,katılımcı olma şansına sahiptir.
*Okul teknolojik donanımlar açısından göz doldurur.
*Sosyal açıdan desteklemek için kültürel kulüp faaliyetleri, müzik ve sanat dalları ile ilgili ekstra eğitimler mevcuttur. 
*Yabancı dile önem verilir,ders sayısı fazladır. 
*Genelde tam gündür.(Çalışan anneler için idealdir.)
*Hafta içi ve hafta sonu etüt sistemi vardır.(Okul takviye ve lise,üniversite sınavlarına hazırlık)
*Çocukların sosyo-kültürel yapısı (genelde) yakındır
*Yemekhane seçeneği mevcuttur.(Çocuklar tercih eder mi bilinmez ama daha sağlıklı olduğu kesin.)
*Rehberlik servisi daha etkindir.
*Öğretmen-öğrenci,Öğretmen-Veli,Veli-Okul ilişkilerinin daha güçlü olduğunu söyleyebiliriz.

Özel Okulların Dezavantajları:

*Maaliyeti yüksektir.
*Veli ve idarenin ortak yönetimi vardır. Öğretmen bu durumda kendini düşünerek hareket edebilir ve aslında sahip olunmaması gereken bir konum kazanabilir öğrenci.
*Puanlar gerçeği yansıtmayabilir. (Bir önceki maddeden.)
*Öğrenciler tüm zamanlarını okulda geçirdikleri için evde ödev vb.yapmak zor gelebilir.
*Öğrenci fazla sterilize bir ortamda olduğu için yaşamdan uzak bir profile, görüşe sahip olabilir.
*Küçük yaşta her şeye sahip olma isteği olabilir.(iphone,ipad,marka kıyafetler vs.)
*Sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik açıdan farklı öğrenciler görmemek kendinden farklıları ayrıştırmasına,kabullenememesine neden olabilir.

Devlet Okullarının Avantajları:

*Maddi yükümlülükler azdır.
*Okullar genelde yarım gün olduğundan öğrencinin sosyal hayatına ve ders çalışmaya ayırabileceği zaman daha fazladır.
*Kendi sorumluluklarını yerine getirmeyi ve kendi başarısı ile bir yerlere gelmeyi erken yaşta öğrenebilir.
*Farklı sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik düzeyde öğrenciyle birlikte olur.Kendi gibiler olduğunu gördüğü gibi farklılar olduğunu da görüp kabul eder.

Devlet Okullarının Dezavantajları:

* Sınıflar kalabalıktır.
*Fiziki özellikler ve teknolojik özellikler bakımından eksiktir.
*Spor,müzik,sanat faaliyetleri açısından yeterli değildir.
*Rehberlik servisi okul mevcudunun ihtiyaçlarını karşılayamaz.
*Dil eğitimi yetersizdir.
*Seviyeleri çok farklı çocukların aynı sınıfta olması problem teşkil edebilir.
*Boş geçen ders sayısının fazla olması.
*Okul kurslarının lise ve üniversite sınavlarına hazırlamadaki yetersizlikleri.
*Genelde yemekhanenin olmayışı.


    Her ikisinin de avantaj ve dezavantajlarını yukarıda belirttim. Bu durumlar da kişiye göre değişkendir çünkü için bir anne  tam gün dezavantaj olabilir, ekonomik düzeyi çok yüksek bir veli için çocuğunun sosyo-ekonomik düzeyi yüksek öğrencilerle olması avantaj olabilir.. Aynı şekilde her madde öğrenci için de değişkendir.
   Çocuğunuz her koşulda çalışabilen bir çocuksa ve sizin maddi imkanlarınız özel okula göndermeye yetmiyorsa çocuğunuz bir devlet okulunda kendisini gösterebilir ve kendine uygun kulüpler bulabilir ve ilgili öğretmenler bulup onlardan pozitif anlamda faydalanabilir. Çocuğunuz kesinlikle pasifse, akranlarının arasında kaybolur endişesi taşıyorsanız bir özel okula gönderebilirsiniz fakat bu kesin çözümdür diyemeyiz.Çünkü öğrenci o ortamda da aynı hali devam ettirebilir, faaliyetlerin fazla olması onu daha aktif yapmayacaktır kendisi istemediği müddetçe.. Söylemek istediğim bu tür genel durumları bir kenara yazın ve yanına kendi çocuğunuzun özelliklerini ve beklentilerini yazın.En çok uyuşan seçeneğe yönelin.
    Tüm okullar sayılan avantajların ve dezavantajların hepsini bünyesinde bulundurmazlar. Bunların uygulanabilmesini sağlayan sistem ve öğretmenlerdir. Okulları mutlaka internetten araştırın, eledikten sonra tek tek gezin idari kadro ile irtibata geçin ,öğretmenler odasına bakın ortamı koklayın.  Misyon ve vizyon belirtmek onları uyguluyor olmak demek değildir,eski mezunlardan bilgi almaya çalışın. En önemlisi lütfen kendi beklentileriniz için değil çocuğunuz için en iyi olan ,onun mutlu öğrenme gerçekleştirebileceği okulu seçin.
    Unutulmaması gereken en önemli faktör sizsiniz,ailesi. Eğitim ailenin vazifesidir. Siz çocuğunuz doğmadan evvel ona sahip olması gereken kimliğe dair genel kuralları öğretiyorsunuz. Okula başladıktan sonra da aynı vazifeniz devam ediyor hatta artarak. Bu yüzden siz ilgili bir ebeveyn olduğunuz takdirde oluşabilecek sorunlara etkili müdahaleler gerçekleştirebilir ve en az yara ile bu durumları atlatabilirsiniz.
     Öncelikle çocuğunuzu dinleyin,tanıyın ve ona güvenin :)

4 yorum:

  1. yardımcı olabildiysem sevindim. tesekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Yazdıklarınız o kadar açıklayıcı ki ama Ben hala kararsızım 😔 2 yıl anasınıfına özele gönderdim şimdi 1. Sınıfa gidecek kızım devlete gönderirsem günde 4 defa git gel yapacam bi de 4 yaşında kardeş te var özelde de çocuğumun beklentilerinin fazla olasını bütün gün okulda olmasını ve çocuklarda sosyetik bir algı yaratmasını (ki çoğun da bu var) uygun bulmuyorum kafam çok karışık yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba yorumunuzu çok geç gördüğüm için üzgünüm. Sadece şunu söylemek istiyorum bir yere yazdırdınız mutlaka, her ikisinin de zorluğu var. Her ikisinin de avantajı var. Zor tarafları siz telafi edebilirsiniz diye düşünüyorum. Umarım şu an olduğu okuldan memnundur:) Sormak istediklerinizi instagram hesabım “zynpbnck “tan sorabilirsiniz kısa sürede dönüş yapıyorum:)

      Sil