14 Temmuz 2015 Salı

Okulda Akademik ve Sosyal Başarı..

Hayatımız boyunca birçok sınavla karşılaşacağız ama bu demek değil ki hayat sınavlardan ibaret:) Hayat bizim seçimlerimizden, aldığımız kararlardan, attığımız adımlardan, duygularımızdan, düşüncelerimizden, sevdiklerimizden, sevmediklerimizden ve daha birçok sürprizden oluşuyor;) 

Şu an okul hayatında olan sizler bu yılları yaşarken hep bir sonraki adıma hazırlanıyorsunuz. İlkokul bitiyor derken liseye kayıt başlıyor..Daha dün YGS'ye hazırlanıyordunuz ,şimdi üniversite için tercih yapıyorsunuz..Yeni üniversitenize kayıt yaptırıyordunuz ya bir bakmışsınız iş başvurusunun sonucunu bekliyorsunuz:) Her yeni gün yeni bir umut, yeni sürprizlerle sizi bekliyor:) Peki her şey hayatın size sunduğu beklenmeyen anlardan mı ibaret? Siz bunlara nasıl erişiyorsunuz?. Ya da hayata nasıl hazırlanıyorsunuz?

Okul bu konuda size yardımcı olan en önemli kurumlardan. Orada hayatınızın önemli bir bölümünü geçiriyor, yeni bilgiler öğreniyor, arkadaşlıklar kuruyorsunuz. İlköğretimde kişilik oluşturmaya başlayan sizler , ortaöğretimde( lisede) ergenlik dönemiyle tanışıp yeni değişimlere uğruyorsunuz. Bu yüzden gittiğiniz okulu seçmeniz, okulu sevmeniz, okulda verimli zaman geçirmeniz çok çok önemli.   Okul sadece derslerden ve o derslerden alınan notlardan ibaret değil. Bu okulun akademik kısmı. Yani sizin aldığınız notlar sizin akademik başarınız. Nedir akademik başarı? Zihinsel çalışmalarınızın karşılığıdır. Örneğin matematik dersini ne kadar iyi anlayıp uyguladığınızdır. Akademik başarı kesinlikle önemlidir ama tek başına yeterli değildir. Bir insanın sadece zihinsel potansiyeli yoktur ki. Fiziksel ve psikolojik potansiyelini de kullanmalıdır her insan. Bu yüzden okul sadece matematik, kimya, edebiyat gibi derslerden ve bu derslerden alınan notlardan ibaret değildir. Akademik başarı sosyal başarıyla desteklenmelidir. Sosyal başarı nedir diyeceksiniz şimdi de!:) 

Sosyal başarı; iletişim becerilerinde başarılı olma, bulunduğu ortamda kendini iyi bir şekilde ifade edebilme, fiziki ve sosyal çevresi ile ilişkilerinde dengeyi koruyarak kendini ifade edebilmek demektir. Bulunduğu ortamın doğal ve sağlıklı bir üyesi olmak demektir. Kendi gibi olabilen ve kendini en iyi bir şekilde ifade edebilen demektir. Grup içerisinde birlikte iş yapabilen ve grup içerisinde bulunabilen birey sosyal bir bireydir. Bunları ortaya koyduğunuzda sosyal başarınızla kendinizi, hem okulda hem de aile çevrenizde önemli bir başarının altına imza atmışsınız demektir. Bir okul aynı zamanda sosyal başarı da kazandırmalıdır size. Bunu tek başına ne öğretmen ne idareci ne öğrenci yapabilir. Bu okul-aile-öğrenci işbirliği ile bir sonuca ulaşır. Ne işe yarar bu sosyal başarı? Bakıldığında doğrudan sınav kazanmada etkisi yok gibi görünse de size kendinizi daha iyi hissettirir ve özgüveninizi artırır. Bu da sınav süreci için önemli bir özelliktir.  Bir ortama girdiğinizde görünmeyen olmak yerine kendini ifade edebilen bir birey olmanızı sağlar. Okulda veya iş hayatında veya özel hayatınızda farklı insanlarla bir arada uyum içerisinde zaman geçirebilmenizi sağlar. Bir fikrin, bir insanın peşinden körü körüne gitmenizi engeller. Kişiliğinizi sağlam temellere oturtmanızı sağlar. 

Gerçek başarı akademik ve sosyal başarıyı dengede tutabilen insanlarındır. Bu yüzden bulunduğunuz okulda derslerinize çok iyi çalışırken spor, sanat, kültür faaliyetlerine de katılmayı ihmal etmeyin. Bir müzik aleti çalmayı öğrenin veya bir spor dalıyla ilgilenin, sevdiğiniz türden kitaplar okuyun ve resim yapmayı deneyin, okul gezilerine katılın, okulda yapılan projelerde yer alın,  arkadaş edinin. Bunlar sizi iyi birer öğrenci yapmakla kalmayıp başarılı birer insan da yapacaktır:) Bu güzel temelleri okulunuzda atın. Bunu yaparken size öğretmenleriniz ve aileniz destek olacaktır. İşe onlara kendinizi güzelce ifade etmekle ve ekip olmayı teklif etmekle başlayın:) 

Her çocuk özeldir ve farklı özelliklerle donatılmıştır :) Bunu açığa çıkarmak sizin elinzde:) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder