10 Temmuz 2015 Cuma

TEOG'a Neden ve Nasıl Çalışmalıyız?

TEOG 'a hazırlanan öğrenciler için küçük tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Öncesinde bu sınavın neden önemli olduğuna değineceğim. TEOG'un açılımı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı'dir. Sizler ilkokulu bitirip liseye başlayacaksınız. Temel çok önemlidir evet ama devamı da bir o kadar önemlidir. İyi bir lisede okumak iyi bir üniversite okumanın da ilk adımıdır aynı zamanda. Eğitim ve sosyal olarak lisede kendini geliştiren öğrenciler üniversitede akademik ve sosyal başarılarını çok daha yukarılara taşıyacaklardır. Öncelikle iyi bir lise size iyi bir eğitim vaad eder, öğrenciler akademik olarak başarılı olduğu için tatlı bir rekabet ortamı oluşturur ve grup çalışmalarına fırsat tanır. Seviye olarak hemen hemen aynı öğrencilerle bir arada olmak sizi motive eder, çalışma azminizi arttırır. Spor, kültür, sanat faaliyetleriyle de desteklerseniz çok güzel bir lise hayatı yaşamış olursunuz:) Bu yüzden yapmanız gereken birkaç şey var;)

  • Defteriniz, kitabınız, kalem ve silginiz daima yanınızda olsun. Böylece derse fiziksel olarak hazır olmanız psikolojik olarak da sizi hazır hale getirecektir.
  • Kaçıncı sınıfta olursanız olun dersi derste öğrenin! Bir öğretmenin 40dakikada anlattığı konuyu siz çok daha uzun süre çalışmak zorunda kalırsınız. Bu yüzden derste öğretmeninizi iyi dinleyin, aktif olun, not alın, düşünün, anlamadığınız yeri sorun, örnekleri çözmeye çalışın.
  • Okuldan eve döndüğünüzde dinlendikten sonra günün tekrarını yapın. Bu konu özeti çıkararak, soruları yeniden çözerek, test çözerek veya hepsini birden yaparak da olabilir. Nasıl daha iyi anlıyor ve daha uzun süre hatırlıyorsanız o şekilde tekrar edin.
  • Okul kitabınızdaki tüm etkinlik ve alıştırmaları çözün. Ünite bittiğinde mutlaka değerlendirme sorularını çözün. Yapamadığınız sorular olabilir, bu çok normal. Evde yardım alabileceğiniz birileri varsa onlara sorun yoksa okulda arkadaşlarınıza veya öğretmeninize sorun ve doğru cevabı öğrenin. 
  • Yardımcı kaynaklar edinin. Konuyu dinleyip tekrar ettikten sonra buradan sorular çözün. Farklı sorular çözmek konuyu kavramanın en iyi yollarından biridir. Bunu sık yaparsanız karşınıza çıkacak sürpriz soru sayısını da en aza indirmiş olursunuz:)
  • İlk dönem yapılan TEOG daha az konu ve birkaç derste yılın daha kolay anlaşılır konularını içerdiği için öğrencilerin yüksek puanlar alabileceği bir sınavdır. 1. sınavınız ne kadar iyi olursa 2.sınava o kadar yüksek bir moralle hazırlanırsınız. Kendinize güveniniz , çalışma isteğiniz artar:) Bu yüzden ilk konular kolay diyerek az çalışmak yerine elinizden gelenin en iyisini yapmaya gayret edin.
  • Çıkmış TEOG sorularını ve MEB'in web sitesinde yer alan konu kavrama testlerini çözün. Böylece sınavda çıkabilecek soru tarzlarına aşina olursunuz. 
  • Bu çalışmaları yaptıktan sonra hafta bir kez kendinizi ödüllendirin; bu aile ile bir aktivite , arkadaşlarla eğlence veya kendi kendinize zaman geçirmek olabilir. Sizi daha motive edecektir, zaman kaybı olarak görmeyin:)
  • Oyun oynamak, bilgisayarda vakit geçirmek, tv izlemek, telefonla uğraşmak vs. bunlar güzel şeyler ama kararınca yapılmazsa zararı dokunacaktır. Bu yüzden planlı, olabildiğince düzenli bir çalışma tarzınız olursa her şeye vakit ayırabilirsiniz. Hem unutmayın iyi bir lisede öğrenciyken de bunları yapabilirsiniz:)
  • Yardıma ihtiyacınız olan dersler olabilir bununla ilgili ailenizle görüşerek destek alabilirsiniz. Herkes her dersi aynı seviyede anlayamaz, bu bir eksiklik değildir. Daha fazla  ve doğru tekniklerle çalışma ile başarı sağlanabilir;)
  • Bu yıl 8. sınıfa giden öğrencilerim güzel bir tatil yapın, dinlenin, eğlenin, enerji depolayın:) Kendinizi yormadan, sıkmadan da ders çalışın tekrarlar yapın. Temel eksikleriniz varsa bunları çözün. Kendi anlayabilceğiniz konuları önceden çalışmanızda bir sakınca yok, böylece sınavdan önce tekrar edecek bol zamanınız kalır:)
  • Fiziksel ve psikolojik sağlınız her şeyden önemli, bu yüzden uykunuz, yeme-içme düzeninize de dikkat edin. 
Her öğrenci bir potansiyelle dünyaya gelir, sizler de elinizden geleni yaparsanız bu potansiyeli kullanmış olursunuz. Başarı şans ile elde edilmez,  emek vermeli ve çaba göstermelisiniz:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder