3 Temmuz 2015 Cuma

Üniversite Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz

O gün geldi:) 4 yıllık Lise serüveniniz bitti ve yepyeni bir heyecan farklı bir süreç "Üniversite" sizi bekliyor:) Bunun için çalıştınız, uykunuzdan fedakarlıkta bulundunuz, bazen hayatınızı ertelediniz ama yapamadığınız her şeyi ve fazlasını keyifle yaşayacağınız bir döneme adım atıyorsunuz. Bunun için önünüzde tek bir aşama var artık, Tercih:)
"Hangi üniversiteye hangi bölüme gideceğim?":

  • Puanınıza , başarı sıralamanıza bakmadan önce ne düşünüyordunuz? Ne istiyordunuz? Siz neler yapabilirsiniz? Neler yapamazsınız? Hangi meslek size göre? Hangi mesleğe asla ait olamazsınız? İstedikleriniz ve istemedikleriniz neler? Bu soruları kesinlikle cevaplayın.
  • Üniversitelerin tanıtım günleri var, gidin yerinde görün. Aklınızdaki soruları onlara yöneltin. Evet özellikle özel üniversitelerin her biri kendine öğrenci almak isteyeceği için fazlasıyla reklam yapacaktır ama bu onların imkanlarını görmenizi de sağlayacaktır. Burs koşulları, yurt dışı bağlantıları ve iş imkanlarını her şeyi sorup yerinde bilgi alabilirsiniz. 
  • Şehir dışı tercih yapabilirsiniz. Şehir dışında okumanın avantajları ve dezavantajlarını düşünün. Maddi imkanlarınızı, kaynaklarınızı değerlendirerek tercih yapın. Gitmeyi düşündüğünüz üniversitenin bulunduğu şehri, ilçeyi, kampüsü araştırın. Ulaşım, yurt, ev  koşullarına bakın. Sosyal medyadan fotoğraflarına, o yerle ilgili yorumlara da ulaşabilirsiniz:) 
  • Her üniversitenin internet sitesi mevcut. Oradan kampüse, profosör,doçent öğretim görevli sayısına, fakülte ve bölümlere ulaşabilirsiniz. İlgilendiğiniz bölümün akademik takvimine, en az dört yıl okuyacağınız derslere göz atabilirsiniz. Sosyal kulüplerine, faaliyetlerine, düzenlediği etkinlik ve kongrelere buradan ulaşıp  sizi çeken veya iten tarafları görüp doğru değerlendirme yapabilirsiniz.
  • Asla yapmamanız gerekense istemediğiniz bir bölümü sadece puanınız yetiyor diye yazmak. Bu sizi çok büyük ihtimalle mutsuz edecektir!
"Nasıl Tercih Yapmalıyım?":

  • Ne isteyip istemediğinize karar verdiniz. Hangi şehirlerde okuyabilirsiniz araştırdınız. Hangi üniversite, fakülte ve bölümde okumak istediğinizi biliyorsunuz. Şimdi yapmanız gereken bu istekleri kağıda dökmek ve sıralamak:)
  • Başarı sırası puana ve yüzdelik dilime göre daha az hata payı içerir. Çünkü sınavın zorluk derecesine göre puanlar değişse de herkese zor veya kolay olduğu için sıralama daha az değişikliğe uğrar. Bu yüzden bölümlerin taban puanlarına bakarken hangi sıralamayla almış bakmak daha garantili bir yoldur.
  • Unutmamanız gereken bu sıralamaların geçmiş yıllara ait olduğu ve bu yılki tercihlere göre değişip şekilleneceğidir. Bu yüzden tercih yaparken en çok istediklerinizi başarı sıralamanıza bakmadan en üst sıralara ve garanti olacak şekilde daha az istediklerinizi( başarı sıralamanızın altındaki yerleri )de son tercihlerinize yazmalısınız.
  • Örneğin 60bininci öğrenciyi düşünelim. Hukuk fakültesine gitmek istiyor. Hukuk fakültesinin özel bir şartı var 40binden daha aşağısını almıyor. Bu öğrencinin devlet üniversitelerinden Hukuk Fakültesini yazması ölü tercihtir. Elbette sıralayı geniş tutmalısınız ama sınırları da bilmelisiniz. Tıp, Hukuk gibi bölümler her zaman aynı düzeyde talep edilir. Bu yüzden sıralaması ciddi bir değişikliğe uğramaz.
  • Fakat bu her bölüm için geçerli değildir. 2013 ve 2014 verilerine bakın sadece 2014e değil. 2013te 100bininciyi alan bölüm 2014te 90bininciyi almış olabilir. Bu yüzden sıralamanızı dar tutarsanız sıkıntı yaşayabilirsiniz.
  • Bol miktarda tercih şansınız var korkmadan en üst tercihlere en çok istediğiniz yerleri yazın. Ardından sıralamanıza yakın ve çok istediğiniz yerleri başarı sırasına göre yazın. Son olarak da daha az istediğiniz ve sıralamanızdan aşağıda kalan garanti gelecek yerleri yazın.
  • Yaptığınız sıralamayı birkaç gün tekrar gözden geçirin, değişiklik yapmak istiyorsanız yapın. Tekrar yaptığınız sıralamayı gözden geçirin ve fikirlerine önem verdiğiniz kişilerle görüşün. Okul, dersane rehber öğretmeninizle görüşün. Ailenizle paylaşın. Sonra da bu işlemi resmi olarak yapın.
  • Sıralama konusunda tereddüt etmeyin çünkü gelişmiş tercih robotları zaten sizin için bunu yapıyor. Size kalansa ne isteyip istemediğinizi belirlemek ve onlar içinden elemek. 


Her şey gönlünüzce olsun, her birinize başarılar diliyorum:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder