15 Ağustos 2015 Cumartesi

Diplomalı Diyetisyen Olmak İçin;)



Sayısal bölüm öğrencilerinin merakla beklediği bölüm " Beslenme ve Diyetetik":) Sağlık bilimleri arasından son yıllarda ciddi ilgi gören bir bölüm. Bölümle ilgili, diyetisyenlik mesleği ile ilgili yaptığım araştırmaların özetini, sonuçlarını sizlerle paylaşıyorum. Konu ile ilgili bilgilendirmenin ardına da hala bu bölümle ilgileniyorsanız sayfanın sonundaki önerilerimi de dikkatle okumanızı rica ediyorum:) Keyifli okumalar:)

Diyetisyen Kimdir?

Bu bölüme giren öğrenciler 4 yıllık eğitim sürecinden sonra başarılı olmaları halinde "Diyetisyen" Ünvanı alarak  mezun olacaklardır. Diyetisyen; Beslenme ve diyetetik alanında eğitim almış, bireylerin ve toplumların beslenme alışkanlıklarını değerlendirerek onlara uygun diyet tedavisini planlayan, uygulayan ve bu konularda eğitim yapan kişidir. 

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Okumak İçin Gereken Nitelikler Nelerdir?

Öncelikle bu bölüm YGS-2 ve MF-3 puanları ile öğrenci alan sayısal bir bölümdür. Tüm sağlık bilimlerinde olduğu gibi Beslenme ve Diyetetikte de fen ve matematik derslerine hakimiyetin iyi olması gerekiyor.
İnsanla uğraşılan her bölüm zordur. Bu yüzden insanları sevmek gerekir:) Yani insandan kaçan, kimseyle muhattap olmak istemeyen arkadaşların bu bölümden uzak durmasını önemle rica ediyorum!:) İletişim becerisine sahip olmanız ya da bu beceriyi geliştirmeniz gerekli iyi bir diyetisyen olabilmek için:)
Bilimle ilgilenmeniz, gelişen dünyayı takip etmeniz de önemli. Çünkü hangi besin kaç kalori, hangi vitamin neye iyi geliyor bunu diploması olmadan da her insan internetten öğrenebilir;) Sizin araştırmacı ve üretken olmanız bu bölümde avantaj sağlayacaktır..
Bilimsel verileri takip etmek için de İngilizce bilmeniz gerekiyor. Bu yüzden İngilizce öğrenmeye istekli olmanız size bir artı kazandıracaktır.

Beslenme ve Diyetetik Bölümünde Okutulan Dersler Nelerdir?

İnsan ve gıdayı tanıtan her ders okutuluyor bu bölümde. Temel Kimya, Biyoloji, Psikoloji, Matematik, Sosyoloji, Beslenme İlkeleri, Anatomi, Yönetim Ekonomisi bölümde görülen derslerden.
Ayrıntılı bir şekilde okutulan dersleri görmek için üniversitelerin sitelerinden 4 yıllık ders planına bakabilirsiniz.
Bölümde hem teorik hem de uygulamalı eğitim yapılmaktadır. Yani işin mutfağında da yer alıyorsunuz:) 4. sınıfta da staj yaparak mesleğinizi pratik yaparak öğreniyorsunuz..

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunları Ne Yapar, Nerelerde Çalışır?

Diyetisyenler insan ve gıdanın olduğu her alanda çalışabilirler. Kamu kurum ve kuruşlarında veya özel sektörlerde çalışmayı tercih edebilirler. Diyetisyenler tek başlarına muayenehane açma hakkına sahip değiller ama bir doktorla birlikte çalışabilirler;


  • Yataklı tedavi kurumları (hastaneler), tıp merkezleri, ana-çocuk sağlığı merkezleri,
  • Özel bakım merkezleri (huzurevi, çocuk yuvası, rehabilitasyon merkezleri),
  • Yemek hizmeti bulunan bütün iş yerleri ve kurumlar (okullar, kreşler,askeri kurumlar),
  • Yiyecek-içecek üretimi ve satışı yapan kuruluşlar (yemek fabrikaları, oteller, restorantlar, kafeteryalar, hızlı hazır yemek sevisi),
  • Eğitim ve araştırma faaliyetleri (üniversiteler, projeler, AR-GE kuruluşları),
  • Uluslararası sağlık ve beslenme kuruluşları (FAO, WHO,UN ve UNICEF),
  • Beslenme ile ilgili resmi kuruluşlar ve bakanlıklar (Gıda Analiz Laboratuvarları, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı),
  • Fitness ve spor merkezleri/kulüpleri,
  • Özel beslenme danışmanlık merkezleri,
  • Özel sağlık ve eğitim kampları (sporcular, diyabetliler, engelliler vb. kampları),
  • Besin-ilaç endüstrisi (doğal ürünler, beslenme destek ürünleri, bebek-çocuk mamaları)
  • Medya kuruluşları (televizyon, radyo, dergiler, gazeteler)

Matematik Öğretmeni ve Öğrenci Koçu'ndan Küçük Öneriler:)
Okumak istediğiniz üniversiteyi ve bölümü puanınızla değil kalbinizle ve aklınızla seçtiğinizde çok daha başarılı ve çok daha mutlu olursunuz. Her işin zor yanları vardır, işinizi severek yaparsanız bu zorluklarla mücadele ederken yine de mutlu ve sağlıklı bir hayata sahip olursunuz.  Sevmediğiniz bir iş yaparsanız en basitinden  i zaten zor olan sabah uyanmak bile dünyanın en ağır işkencesine  dönüşür! Bu yüzden bölümlerle ilgili temel bilgilere göz atmakla kalmayın kendi araştırmalarınızı yapın lütfen;)



  • Üniversitede sadece derse girip çıkmayın ekstra zaman da harcayın, kendinizi geliştirin. Mutlaka  bir yabancı dil öğrenin.
  •  Notlarınızı yüksek tutarsanız ÇAP veya yan dal yapma şansı elde edersiniz. İlginiz varsa Psikoloji ile ÇAP yapmanızı tavsiye ederim. Özel üniversiteler bu açıdan daha avantajlı oluyor, çok daha kolay bir şekilde iki bölüm okuyabiliyorsunuz. Bunun şartlarını bilerek üniversiteye başlarsanız daha emin adımlarla ilerlersiniz. Tabii ki özel üniversite düşünen arkadaşlar maddi olarak koşullarını düşünerek hareker etmeliler. 
  • Ayrıca İngilizcenizi geliştirirseniz ve notlarınızı da yüksek turarsanız devlet bursu ile yurt dışında Erasmus yapabilirsiniz. Bu da size farklı bir ülke kültürü tanıma ve dilinizi geliştirme şansı sunar, oradaki projelerde yer alırsanız bölümünüz hakkında da kendinizi gelişirsiniz. 
  • Bölümden mezun olduktan sonra akademik çalışmalara üniversitede devam edebilirsiniz. 2 yıllık yüksek lisans yaptığınızda "Uzman Diyetisyen" ünvanına sahip oluyorsunuz.
  • Devlet veya özel üniversite tercih edebilirsiniz bu sizin beklentilerinize bağlı. Bu yüzden üniversiteleri ve avantajlarını araştırmalısınız. Eğer iyi bir sıralama yaparsanız bu bölümün kurucusu olan  Hacettepe Üniversitesi'ni listenin başına yazmanızı tavsiye ederim:) Başarılar diliyorum:)

1 yorum: