3 Ağustos 2015 Pazartesi

"Eyvah, 24 Saatim Var!"


 "Zamanlarını en kötü şekilde kullananlar, zamanın kısalığından en çok şikayet edenlerdir."             La Bruyere

Her birimizin 24 saati var:) Bazıları  bu süreçte birçok iş yaparken bazıları hiçbir şey yapamıyor. Bu demek oluyor ki yapılanlar, yapılacaklar veya yapılamayanlar zamanla ilgili değil bizimle ilgili:) Her zaman iyi değerlendirmek gerekir bu kıymetli zamanı, sınava hazırlanıyorsanız çok daha titiz olmalısınız çünkü kronometre başladı bile! Doğru, verimli, etkili bir zaman kullanımı ve çalışma ile daha çok yol alabilirsiniz. Bunun için;

  • Sabah uyandığınızda " Bugün neler yapacağım?" sorusunu sorun kendinize böylece gün içinde yapacağınız işleri tekrar eder ve kendinizi buna hazırlarsınız. Yapmanız gerekenlerin dışında yapmak istedikleriniz varsa bunu ödül niteliğinde günün sonunda veya sizin programınızı bozmayacak şekilde motive olmak adına gün ortasında yapabilirsiniz.
  • Herkesin verimli olduğu saatler farklıdır. Bu zaman dilimini sizi en zorlayan derse ayırmanız doğru olacaktır. Çünkü zor anladığınız bir dersi yorgun ve verimsiz bir zaman diliminde çok daha uzun süre çalışmak zorunda kalırsınız. Aynı şekilde verimsiz olarak nitelediğiniz saatleri ailenize, arkadaşlarınıza, kendinize, hobilerinize ayırarak değerlendirebilirsiniz.
  • Ders çalışma sürenizi 40dak olarak belirler ve 10 dakikayı geçmeyecek molalar verirseniz zihninizi dinlendirerek daha etkili bir çalışma gerçekleştirebilirsiniz.( Bu süre yine kişiseldir fakat 1 saati geçirmemenizi tavsiye ederim.) Molayı gözlerinizi kapatarak, fiziksel bir faaliyet yaparak, ihtiyaç gidererek geçirebilirsiniz; telefon, bilgisayar ve televizyondan ise uzak durmalısınız.
  •  Ayrıca beynimizin her bölümü farklı bir fonksiyon gerçekleştirdiğinden onu hiçbir şey yapmadan dinlendirmemiz gerekmez. Yani tüm gün sayısal ders çalışırsanız çok yorulursunuz fakat aynı sürede sayısal -sözel-sayısal şeklinde çalışırsanız daha az yorulur ve daha verimli çalışmış olursunuz:)
  • Günün verimli saatleri kişiden kişiye değişse de bilimsel araştırmalarda insan vücudunun biyolojik olarak hangi zaman diliminde neye hazır olduğu görülmüştür;
  1. Ders çalışmak için sabah erken uyanıp kahvaltınızı yaptıktan sonra 8-11 arasını iyi değerlendirmelisiniz. Bu saatler sizin zihninizin en uyanık, algıya açık olduğu saatlerdir.
  2.  Bazı ülkelerde öğle uykuları gelenek halini almıştır çünkü vücut fonksiyonlarımızın yavaşladığı bir zaman dilimidir. Sizler hem okul hem kurs gibi çok yorulacağınız bu süreçte 40dak-1saat arası öğle vakti uyku ihtiyacınızı giderirseniz güne yeniden uyanmış gibi başlar, enerjinizi toplayarak devam edebilirsiniz. 
  3. Saat 16-18 arası yine zihinsel faaliyetlerinin çok çalıştığı saatlerden, bu zaman dilimini de zor anladığınız derslere veya tekrarlara ayırabilirsiniz. 
  4. Akşam yemeğinden sonra yani saat 19'dan sonra da öğrenmeye zaman ayırmak için idealdir. 
  5. Saat 23ten sonra   kitap okuyabilir, günün son tekrarlarını yapıp uyku moduna geçebilirsiniz;) ( Paylaştığım saatler bilimseldir. Tabii ki başta da söylediğim gibi kişiden kişiye değişecektir, fakat siz uzun süreli bir koşuda gibisiniz bir hafta uykusuz kalabilir ama bunu devam ettiremezsiniz. Vücudunuzla ne kadar uyumlu çalışırsanız o kadar verim alırsınız.)


  • Gün biterken sormanız gereken soru ise " Bugün neler yaptım?" olmalı. Günün değerlendirmesini yaptığınızda neleri doğru yapıp neleri eksik yaptığınızı gördüğünüzde bir sonraki güne daha doğru bir adım ile başlarsınız. Her gün bu hesaplaşmayı yaşayacağınızı bilmek gün içinde kendinize verdiğiniz ödevleri yerine getirmeniz için bir motivasyon kaynağı olacaktır.

Hata yapabilirsiniz, yanlış veya eksik çalışabilirsiniz,zamanı doğru kullanamamış olabilir bunlar kötü davranışlar değil. Bunları farkedip düzeltirseniz çok daha kaliteli bir yaşam sürmüş olursunuz. Hatanızda ısrar ederseniz yaşayacağınız her yeni gün pişmanlık biriktirir ve kendinize zarar verirsiniz. Bu yüzden kendinizi tanımalı ve potansiyelinize uygun bir programla çalışmanızı düzenlemelisiniz:)
Zamanı harcamak yerine doğru ve idareli kullanmak sizi başarıya götürecektir:) 
Sevgilerimle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder