5 Ağustos 2015 Çarşamba

Program Hazırlamak ve Uygulamak! İşte Bütün Mesele Bu :)

Öğrencilik hayatınız boyunca okulda ve evde sıkça duyduğunuz cümlelerden biri :"Programlı çalışmalısın." Klişe bir cümle ama doğru!:) Çünkü zaman kısıtlaması olan ve çok fazla ders içeren bu hazırlık sürecinde neyi ne zaman ne kadar ve nasıl yapmak gerektiğini bilmelisiniz. Bu şekilde kötü sürprizlere yer olmaz, her gün hedefinize daha doğru adımlarla yaklaşırsınız.

İnanıyorum ki sizler de birçok program hazırlığı girişiminde bulundunuz veya hazır programlar kullandınız. Bu girişimlerin bazıları sonuca ulaştı bazıları daha hazırlık sürecinde yarıda kaldı.. Hazırlanılan programlara hevesle başladınız , saat saat uymaya çalıştınız. Zar zor da olsa tamamlayanlar oldu, daha ilk saati kaçırıp morali bozulanlar da.. Sonra program(lar) bir köşede kaldı ve siz varlığını bile unuttunuz.. Üzülmeyin  böyle olmasa sizde bir gariplik olduğunu düşünürdüm:) Çünkü o program size göre değildi!

Doğru program kişinin kendini bilerek hazırladığı programdır. Günde 2-3 saat çalışmamış bir öğrencinin günde 6 saatlik çalışma programı hazırlaması bir hevesten öteye geçmez. Okul ve kursa gittiği günlerle evde olduğu günleri eş tutan bir öğrenci doğru düşünememiştir. Konuyu anlamadan 300 soru çözen öğrenci programa uysa da o programdan verim alamaz.. İşte bu yanlışlardan ders alarak gelin kendimize özel, doğru, uygulanabilir bir program hazırlayalım;
  • Programı hazırlarken ilk adım ne için hazırladığınızı bilmektir! Hedefiniz,amacınız ne? Bir üniversite adayı iseniz hangi bölümü istediğiniz önemli çünkü buna göre hangi derse  daha fazla ağırlık vermeniz gerektiğini bilirsiniz. 
  • Amacınıza ulaşmak için kaç ay ve kaç haftanız var? Hangi derslere çalışmalısınız? Bunun için günde kaç saat ayırabilirsiniz?
  • Çalışmanız gereken tüm derslerin tüm konularını yazın. İnternette derslere ait konuları tablo halinde bulabilirsiniz. Bildiğiniz ve bilmediğiniz konuları işaretleyin. 
  • Öncelikli olarak  çalışmanız gereken ders ve konuları belirleyin.
  • TYT ve AYT konularını birlikte çalışabilirsiniz. İstediğiniz birine daha fazla zaman ayırabilirsiniz. 
  • Temel konuları bilmek her ders için şarttır. Bu yüzden konu sırası ile ilerlemeniz sizin için faydalı olacaktır.
  • Temel konulara hakimseniz birçok konuda olan örneğin Matematikteki çarpanlara ayırma, trigonometri vb. gibi konuları çalışabilirsiniz.
  • Programınızda konu çalışma ve konu kavrama testlerine zaman ayırmalısınız. 
  • Beyninizin sürekli aynı kısmını çalıştırmak onu yoracaktır sizde de bıkkınlık oluşturacaktır bu yüzden tüm gün tek ders çalışmak yerine 2 veya 3 ders çalışabilirsiniz.
  • Sayısal, sözel dersleri birbiri ardına çalışırsanız daha zinde bir çalışma olur sizin için. 
  • Sıkıcı gelse de mutlaka tekrara yer ayırmalısınız. Bunu gün sonuna 1 test bırakarak veya çıkardığınız konu özetini okuyarak yapabilirsiniz. Haftalık soru çözümü ile tekrar yapmalısınız. 
  • Saat saat program hazırlayabilirsiniz fakat bu sizin stres olmanıza neden oluyor ve zorluyorsa bence hangi derse kaç saat çalışacağınızı,kaç test çözeceğinizi ve hangi sıra ile yapacağınızı belirlemeniz yeterli olacaktır. 
  • Gün sonunda ne yapıp ne yapmadığınızı kontrol etmelisiniz. Böylece bir sonraki gün için daha dikkatli ve hazırlıklı olursunuz.
  • En iyi çalıştığınız, en zinde olduğunuz, verimli çalıştığınız saatlerde zorlandığınız dersleri çalışın. Genelde aynı saatlerde çalışmak , çalışmayı alışkanlık haline getirmeyi kolaylaştıracaktır.
  • Programınızın nasıl işlediği önemli olduğu kadar size katkısı olup olmadığı da çok önemli. Hemen olmayacaktır ama 4 haftalık bir program sonrası çalışma düzeniniz oturacaktır. Ayrıca çalıştığınız derslere hakimiyetiniz artacaktır. Çözdüğünüz sorulardaki netleriniz artacaktır. Bu da size daha çok çalışma şevki verecek. Bu yüzden biraz sabretmelisiniz. 
  • Programı gerçekleştirdiğinizde kendinizi ödüllendirebilirsiniz, ileride ödüle ihtiyaç duymadan gerçekleştirecek olsanız da başta ihtiyacınız olacak. Sevdiğiniz herhangi bir şey olabilir, bilgisayar oyunu gibi ödülleri 1saatle sınırlamanız gerektiğini de belirtmeliyim:) 
  • Programınızda çalışma saatleri 40-60 dak ve molalar 10-15dak olmalıdır. Kısa araları telefonunuzla, tv ile ilgilenmek yerine oturduğunuz yerden kalmak ihtiyaç gidermek gözlerinizi dinlendirmek için kullanabilirsiniz. Uzun araları ailece yemek yemek, birlikte vakit geçirmek veya hobilerinize ayırabilirsiniz. 
  • Her program güncellenebilir, size uymuyorsa veya geliştirmek istiyorsanız ara ara ekleme ve çıkarmalar yapabilirsiniz.
  • Önemli olan günde 300 soru çözmek değildir, önemli olan konuya hakim olmak ve karşınıza çıkan sorularda yorum yapabilmektir. Soru çözmek önemli fakat konu çalışmadan soru çözmek faydasızdır.
  • Youtube gibi araçlardan konu ve soru çözümleri izleyerek zamandan tasarruf edebilir ve yeni yorumlar öğrenebilirsiniz. Eyüp B. kanalına abone olup matematik ve geometri videolarımızı takip edebilirsiniz.
  • Deneme çözümlerine başlamak için konularda biraz ilerlemeyi beklemenizi tavsiye ederim. 
Her gün düzenli ve verimli çalışan öğrenciler mutlaka başarıya ulaşır:) 
Sevgilerimle..

2 yorum:

  1. Hocam çok iyi olmuş,çok da doğru,teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğenmene sevindim, umarım yardımcı olmuştur😊

      Sil