13 Ağustos 2015 Perşembe

Öğrencilerin Gözdesi Deneme:)

Yapılan her işi olması gerektiği gibi yapmanız gereken bir zaman dilimindesiniz. Sınava hazırlandığınız bu süreçte önem vererek yaptığınız her işin karşılığını O GÜN alacaksınız;)  Her biriniz kendi programlarınızı oluşturdunuz ve harıl harıl çalışıyorsunuz. Uykunuzdan, ailenizden, arkadaşlarınızdan, dizilerinizden, sosyal hayatınızdan ciddi fedakarlıklarda bulunyorsunuz ve sınavda başarılı olmak için gereken her şeyi yapıyorsunuz! Kiminiz günlük hedeflerle kiminiz haftalık hedeflerle kendi tarzınızda çalışıyorsunuz. Bulduğunuz her yerde, her fırsatta soru çözüyorsunuz. Bazı dersleri ise özellikle belirli saatlerde, en dinlenmiş halinizle, en sessiz ortamda tüm dikkatinizi vererek çalışıyorsunuz!Çünkü bu ders diğerlerinden farklı sizin için, öğrenme biçiminiz farklı. İşte deneme de normal soru çözmekten çok çok farklı! Hepiniz için çok önemli ve gerekli! Size söyleceğim her şeyi uygularsanız garanti ediyorum ki netleriniz artacak ve garanti ediyorum ki sınav sizin için çok daha rahat geçecek!Tek şartım söylediğim her şeyi yapmanız ;)

Deneme Nasıl Çözülür:
  • Her deneme sizin için gerçek bir sınav gibi olmalı. Her deneme o günün bir provası, bunu kendinize söyleyin ve zihninize kodlayın! Her denemeye bu ciddiyetle girin.
  • Deneme sınıf ortamında çözülür. Evde deneme çözmenize gerek yok. Zamanı geldiğinde branş denemelerinizi  evde çözebilirsiniz.
  • Denemeye gireceğiniz akşam zamanında uyuyun ve erken kalkın. Güzelce kahvaltınızı yapın, tıpkı sınava girecekmişsiniz gibi.
  • Kaleminizi, silginizi, kağıt mendilinizi,suyunuzu alın yanınıza ve rahat giyin. 
  • Deneme anı değil öncesi sınıfta olun, fiziksel ihtiyaçlarınızı gidermiş bir halde bulunun. Hastaysanız ilaçlarınızı almış olarak dememeye girin.
  • Deneme süresince oradasınız, tuvaletiniz gelse de başınız ağrısa da o masadan kalma şansınız yok çünkü sınav bitmedi! Her durumda o süreyi en iyisi şeklinde geçirmelisiniz. Böylece sınav günü ya hasta olursam ya şöyle olursa korkularını bir kenara bırakır , "Daha önce yaptım yine yaparım! "der yolunuza devam edersiniz;)
  • Sınav stratejinizi belirlemeniz gerekli. Hangi dersten başlayacaksınız, hangi taktikle ilerleyeceksiniz, kodlamayı nasıl yapacaksınız vb. karar vermelisiniz. Bunu yapmak için birkaç denemede aklınızdakileri deneyin ve sonuca bakın. Hangisi size uygunsa artık o taktiği uygulayın ve alışkanlık haline getirin. Öğrenciler son birkaç denemede veya daha kötüsü SINAV ANINDA daha önceden yapmadıkları bir yolla çözmeye başlıyor. Bu kesinlikle doğru değil!
  • Matematiği sonlara atmamanızı tavsiye ediyorum. 1. sırada ve 2. sırada deneyin hangisi sizin için uygunsa o şekilde devam edin;) 
  • Deneme anında fazla rahat veya aşırı stresli olmak sizin düşünme ve çözüm yapma kalitenizi düşürür. Bu yüzden çok dikkatli olup her soru ile ilgilenmelisiniz.
  • Yapamadığınız soruyla gereğinden fazla uğraşmayın. İşaret koyun ve diğer soruya geçin. En son dönüp bakın o soruya, çok daha farklı bir gözle bakıp anında çözebilirsiniz;)
  • Öğrenciler sınav zamanı yapamadığı sorular olduğunda ya da deneme çok rahat geçtiğinde etraflarına bakar. Bunu yapmayın. Siz zor durumdayken birileri harıl harıl soruları çözüyor olabilir ve siz bu durumdan gerilebilirsiniz, moraliniz bozulabilir. Bunun yerine  nefes alıp birkaç dakika kendinizi dinlendirirseniz sakinleşip dikkatinizi toplayabilirsiniz.
  • Deneme bittikten sonra alabildiğiniz en kısa sürede cevap anahtarını alıp kontrol edin. Soruların çözümünü mutlaka öğrenin. 
  • Deneme sizin doğruları söyleyen dostunuz! Canınızı sıkmak için değil, siz daha iyi olun diye hatalarınızı görmenizi sağlıyor. Bu yüzden sınavın analizini çok iyi yapın. Hangi soruları neden çözemediniz? İşlem hatası mı yapıyorsunuz, yanlış mı okuyorsunuz, soru köküne mi dikkat etmiyorsunuz, çalıştığınız konuda mı eksik var, daha önce görmediğiniz sorularınız mı yanlış? tüm bu soruların cevapları sizin eksiklerinizi kapatmanızı ve bir sonraki sınava daha hazırlıklı girmenizi sağlar. Haliyle bunu düzenli yaptığınızda gerçek sınava kadar tüm eksiklerinizi kapatmış olursunuz;)
  • Düzenli ve özenli çözdüğünüz denemeler sayesinde  eksiklerinizi görür ve çalışmalarınızı buna göre ayarlarsınız böylece sınav stresinizi yenmiş olursunuz.
  • 2 haftada bir dersanede veya okulda çözdüğünüz denemeler yeterlidir. Evde deneme çözmeye çalışmayın ve net odaklı olmayın. 
  • Konularınız tamamen bittikten sonra, sınava 1-1.5 ay kala branş denemeleri çözebilirsiniz. Bu denemeleri de mutlaka süreli çözün.
  • Çıkmış soruları konulardan sonra çözün sınava yakın deneme olarak da çözün;) 
Sınava kadar her adım önemli, attığınız her doğru adım sizi hedefinize yaklaştıracak unutmayın. Yazdıklarımı uyguladığınız takdirde inanıyorum ki  çok daha başarılı olacaksınız;) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder