14 Ağustos 2015 Cuma

"Mimar Olmak İstiyor Musun?"


Okul yıllarında ne yazık ki meslekler konusunda yeterince bilgilendirilmiyorsunuz. Lisenin sonuna geldiğinizde  de hangi meslek daha popüler hangi meslek kulağa daha hoş geliyorsa onu yapmak istediğinizi söylüyorsunuz. Peki gerçekten istiyor musunuz? 
İşinde başarılı insanlara bu meslekleri neden seçtikleri sorulduğunda hep küçüklüklerine dair örnekler verirler. "Mühendis oldum çünkü çocukluğumdan beri evdeki her makinanın nasıl çalıştığını merak ederdim, elimden tornavida düşmezdi..","Öğretmen oldum çünkü çocukken oyun oynarken bile bu rolü alırdım:) hem paylaşmayı, öğretmeyi seviyorum..", "Futbolcu oldum çünkü çocukluğum sokakta top oynayarak geçti, daha ilkokulda okul takımındaydım!" vb . Siz ne yapardınız ve ilerde ne yapmak istersiniz?
Bu yüzden kendinize hedef olarak belirlediğiniz meslekleri araştırmalısınız ve size uygun mu değerlendirmelisiniz.  Nedir? Hangi alandan sınava girilir? Hangi becerilere sahip olmak gerekir? Çalışma alanları nelerdir? bu ve benzeri sorularla size uygun mu bakmalısınız..
Okullar sizi bilgilendirmiyor diyorum ama sizler de imkanlarınızı kullanmıyorsunuz. Her biriniz elinizin altında akıllı telefonlar ve internet var. Bunu kendiniz için yararlı olacak şekilde kullanabilirsiniz;) Ben sizlere biraz bilgi vermek amacıyla araştırdım ve yazdım , lütfen siz de ilgilendiğiniz alanları araştırın. Okuyun, öğrenin..Bu meslekleri icra edenlerle görüşme imkanınız varsa bu şansı değerlendirin. Üniversitelerin sitelerine girip bölümün misyonunu ve vizyonunu, ders planını öğrenin. Bu araştırma size kendinizle ilgili de ipuçları verecektir ve belki de hedefinize daha şevkle sarılmanızı sağlayacaktır! :) 
İlk mesleğimiz " Mimarlık":) Okuduktan sonra daha da hevesle çalışacağınızı umuyorum;)
Mimarlık Nedir?
İnsanların yaşamını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekanları,, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik üreticilik ile inşa etme sanatıdır. 
Mimarlık mesleğinin kapsamına dini yapılardan saraylara, bir kentin dokusunu oluşturan basit konut tiplemelerine kadar her türlü açık ve kapalı mekân ve çevre(Peyzaj mimarlığı) girer.
Mimarlık ve yapı sektörü birbiriyle direkt ilgilidirler. Bunun yanında bu mesleğin mensupları;inşaat mühendisliği, makina mühendisliği, elektrik mühendisliği, peyzaj mimarlığı ve iç mimarlık gibi disiplinleri yönlendirerek sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturur, ortaya bir proje çıkması için gerekecek sistemli organizasyonu yaparak, bu disiplinler tarafından planlanan, tasarlanan ve üretilen çeşitli ölçek ve kapsamdaki projelerin organizasyonu yapar.
Mimarlık okullarından mezun olanların, mesleğin ilgi alanının çok geniş bir yelpazeyi kapsaması nedeni ile, birbirinden çok farklı alanlarda çalışabildikleri gözlemlenmektedir;
 Mimarlar proje oluştururlar ve aynı zamanda bu projelerin tefrişlerini de mimarlar oluştururlar. Pek çok konuda uzmanlaşabilirler. Bir mimar mobilya konusunda uzmanlaşarak mobilya ile alakalı bir iş yapabilir. Ya da aydınlatmayla alakalı uzmanlaşabilir ve bu alanda bir iş yapabilir. Bir televizyon stüdyosunda veya bir tiyatro sahnesinde bile mimarların işleri olabilir. Mesela senaryoya göre oyunun arka planını mimar tasarlayabilir ve oradaki renklere karar verebilir. Çünkü genelde insanların gözüyle gördüğü şeyi mimarlar çok daha iyi görür. Bu yüzden mimarların hemen hemen her iş alanında çok fazla yeri vardır diyebiliriz.


Mimarlık Okumak  İçin Gerekli Olanlar Nelerdir?
Öğrencilerin çizime karşı ilgi ve yeteneklerinin yanında, fizik ve matematik konusunda da belirli bir başarı seviyesine gelmeleri gerekiyor. MF puan türüyle seçilebilen mimarlık mesleği, belli bir sayısal zeka gerektiren önemli bir alandır. Çok fazla hesaplama ve geometrik çalışmalar içerir. Sadece iyi çizim yapmak, mimarlık dalı için yeterli olmayacaktır. Mimarlık eğitimi veren üniversiteler, tercih sıralamasında da 7. sıraya yükselmiştir. Öğrenciler, çevreleri sayesinde bilinçlenmekte ve istedikleri bölümleri tercih edebilmektedir. Mimarlık da ilgi çeken ve gerçekten toplumlarda ihtiyacımızın olduğu yoğun çalışmalar gerektiren bir meslektir.
Mimarlık Okurken Hangi Dersleri Göreceksiniz?
 Temel tasarım derslerinde yapı ve yapıyı planlamadan tamamen bağımsız olarak gördüğünüzü tamamen kağıda aktaracak şekilde eğitimler alırsınız. Kara kalem çalışmaları yaparsınız. Daha sonra teknik çizim dersleri gelir. Teknik çizim derslerinde göreceğiniz eğitim çok önemlidir çünkü sizin daha sonra göreceğiniz projelerde, teknik çizim derslerinde gördüğünüz eğitimler uygulanır. Daha sonrasında mimariye giriş ve mimarlık tarihi dersleri göreceksiniz. Bunların hepsini toparladıktan sonra proje dersleriniz başlayacak. Proje derslerinin eğitim süreci, dönem başında size verilen proje konusu ile başlar. Bu proje konusuna bağlı olarak eskizler yapmaya başlayacaksınız. O eskizleri hocalarınız kontrol edecek ve final dönemine kadar her hafta bir yanlışınız varsa hocalarınız onları düzeltecekler. Projeyi geliştirme açısından ne yapacaksanız onları size gösterecekler ve değerlendirecekler. 
Bunun dışında bilgisayar destekli tasarım dersleri alacaksınız. Autocad bizim hayatımızın her alanında kullanacağınız bir bilgisayar programıdır. Autocad’in çok fazla avantajı vardır ama herkesin bildiği bir yanlış vardır: Autocad projeyi çizmez, projeyi yine oturup siz çizersiniz. İyi bir Autocad kullanıcısı olabilmek için de teknik çiziminizin ve el becerinizin çok iyi olması gerekir. Çünkü orada kullandığınız teknik de yine sizin kendi tekniğinizdir. Autocad’in dışında 3D Max gibi birçok program öğreneceksiniz. Ondan sonra akıllı binalar dersi göreceksiniz. Mekan bilgisi, statik ve betonarme(fizik temelli derslerdir) dersleri göreceksiniz. Yani mimaride hemen hemen küçük bir çiviye kadar hemen hemen her şeyi anlatan dersleri tek tek göreceksiniz. 
Sevdiğiniz işi başarı ile yapabilmeniz dileğiyle:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder