16 Ağustos 2015 Pazar

Hukuğu Değil Hukuku Yazacaksın:)

Saygınlığını, iş olanaklarını asla kaybetmeyecek bir fakülte Hukuk Fakültesi. Her TM öğrencisinin gözdesi:) Sınava hazırlanmaya başlayan 30 öğrenciden duyduğumuz ama 2 tanesinin bu hedefine ulaştığını gördüğümüz bölüm! Gerçekten Hukuk Fakültesi'nde okumak istiyor musun? Okuyabilir misin? Okuduktan sonra nerelerde çalışabilirsin?İşte bu soruların cevaplarını bulabilmen için hazırladığım yazı senin tarafından heyecanla okunmayı bekliyor. Burasıyla yetinme, bu bölümü istiyorsan verimli ve etkili çalışmalısın seni motive edecek hukukla ilgili sayfaları ziyaret etmekten çekinme:) Keyifli okumalar diliyorum..
Hukuk Nedir?
Hukuk;örgütlenmiş bir toplum içinde yaşayan insanların birbirleriyle veya kişilerin yine kendilerinin meydana getirdiği topluluklarla ve bu toplulukların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen,kişilerin güvencesini ve insan haklarını sağlamak amacıyla oluşturulan ve devlet gücü ile desteklenen bağlayıcı,genel,soyut ve devamlı kurallar bütünüdür.
Bilimsel bir disiplin olarak hukuk, kendi içinde temel olarak ikiye ayrılır. Genel olarak hukukun kişiler arası ilişkileri konu alan kısmına "Özel Hukuk", kişiler ile devlet veya devleti oluşturan kurumlar arası ilişkileri düzenleyen kısmına ise "Kamu Hukuku" adı verilir.  Medeni Hukuk, Ticaret Hukuku ve Devletler Özel Hukuku özel hukukun, buna karşılık Anayasa Hukuku, Ceza Hukuku ve İdare Hukuku kamu hukukunun başlıca alt dallarıdır.
Hukuk Fakültesinin Amacı ve Bölümde Okutulan Dersler Nelerdir?
Bu programın amacı; toplumda bireylerin birbirleri ile devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkacak anlaşmazlıkların çözümü konusunda çalışacak hukukçuları yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.
Bölümde Anayasa Hukuku, Ceza Hukuku, İdari Hukuk, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Ticari Hukuk gibi hukukun  alanları okutulur. Bunun yanında seçimlik dersler vardır ve bu dersler tercih ettiğiniz üniversitelere göre değişiklik gösterir. İlgilendiğiniz üniversitelerin ders programlarına üniversitelerin web sitelerinden bakabilirsiniz. 
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4 Yıllık Ders Programını Örnek Olarak Paylaşıyorum;
1. SINIF
Anayasa Hukuku
Medeni Hukuk
Roma Hukuku
Genel Kamu Hukuku
Hukuk Başlangıcı
İktisat
Siyasi Düşünceler Tarihi (Seçimlik)
Siyasi Tarih (Seçimlik)
İşletme Ekonomisi (Seçimlik)
Sosyoloji (Seçimlik)
Hukuk Metodolojisi (Seçimlik)
Mesleki İngilizce (Seçimlik)

2.SINIF
Borçlar Genel Hukuku
Aile Hukuku
Ceza Genel Hukuku
İdare Hukuku
Uluslararası Kamu Hukuku
Kamu Maliyesi
Türk Hukuk Tarihi
Temel Bilgi Teknolojileri
Kriminoloji (Seçimlik)
İnsan Hakları (Seçimlik)
Tebligat Mevzuatı (Seçimlik)
Dernekler ve Vakıflar Hukuku (Seçimlik)
Mesleki İngilizce (Seçimlik)

3.SINIF
Eşya Hukuku
Medeni Usûl Hukuku
Borçlar Özel Hukuku
Ceza Özel Hukuku
Ticaret Hukuku I
Vergi Hukuku
Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi
Tüketici Hukuku
İnfaz Hukuku (Seçimlik)
Noterlik Hukuku (Seçimlik)
Avrupa Birliği Hukuku (Seçimlik)
Mesleki İngilizce (Seçimlik)

4.SINIF
İcra-İflâs Hukuku
Ceza Muhakemesi Hukuku
Deniz Ticareti Hukuku
Kıymetli Evrak ve Sigorta Hukuku
Miras Hukuku
İş Hukuku
Uluslararası Özel Hukuk
Sosyal Güvenlik Hukuku
Avukatlık Hukuku
İdari Yargılama Hukuku
Adli Tıp
Vergi Ceza Hukuku (Seçimlik)
Banka ve Bankacılık Hukuku (Seçimlik)
Taşıma Hukuku (Seçimlik)
Vergi Yargılaması Hukuku (Seçimlik)
Sermaye Piyasası ve Borsa Hukuku (Seçimlik)
Ticari Ceza Hukuku (Seçimlik)
Mesleki İngilizce (Seçimlik)

Hukuk Fakültesinde Okuyabilmek İçin Gereken Şartlar Nedir?
TM-3 puan türünden öğrenci alan Hukuk Fakültelerine hazırlanacak öğrencilerin Türkçe-Edebiyat ve Sosyal Bilimlerde başarılı olması ve ortalama düzeyde Matematik yapması gerekiyor. Devlet ve Vakıf Üniversitelerine girebilmek için ise ilk 150 bin içerisinde olmak zorunluluğu var. Yani: "Ben 170 bininci oldum açıkta kalan kontenjanlara yerleşemez miyim?" sorusunun cevabı "Hayır, yerleşemezsin."
Hukuk Fakültesi'nde okumak isteyen öğrencilerin öncelikle analitik düşünme, muhakeme yapma yani mantıklarını ve sezgilerini kullanabilme becerilerine sahip olmaları gerekiyor. Tabii ki okuma ve araştırma yapmayı sevenler bu bölümü tercih etmeli çünkü eline "Cin Ali" den bu yana kitap almayan arkadaşlar ciddi anlamda derslerde zorlanacaktır. İnsanlarla iletişim halinde olacağınız bir meslek olduğu için iletişim ve ikna kabiliyetleriniz de mesleki başarınızı etkileyecektir. Hukuk sadece hukuk derslerine hakimiyet ve ilgi ile olmaz; ülke ve toplumsal sorunlarla ilgilenen, siyaset, tarih,sosyoloji ve felsefeye yatkınlık da bu bölümü okumak için gereken özelliklerden. Her şeye ilginiz olmayabilir ama bu bölüme girdiğinizde en azından bu derslere karşı olumsuz duygular beslememeniz sizin açınızdan iyi olacaktır:)
Hukuk Fakültesinden Mezun Öğrenciler Hangi Alanlarda Çalışabilir?
Bu fakülteden mezun olan öğrencilerin iş alanları çok geniş. Hem kamu hem özel sektörde birçok yerde görev alabilirler. Bunu iki alanda inceleyebiliriz:
1.Sadece Hukuk Fakültesi Mezunlarının Yapabileceği Meslekler: Avukatlık, Hakimlik ve Savcılık, Noterlik, Akademisyenlik
2.Hukuk Fakültesi Mezunlarının Da Yapabileceği Meslekler: İcra Müdürü Yardımcılığı, Bakanlıklarda Uzman ve Müfettiş, Banka ve Finans Kuruluşlarında Danışmanlık, Hukuk Müşavirliği, Kaymakamlık,Dış İşlerinde Diplomatlık...Bunun yanı sıra birçok kamu kuruluşunda KPSS ile başvurabilecekleri memurluklar vardır, özel söktörde de yöneticilik dahil birçok pozisyonda görev alabilirler.
Matematik Öğretmeni ve Öğrenci Koçu'nun Hukuk Fakültesini Tercih Edeceklere Tavsiyeleri?
Hukuk TM öğrencileri tarafından tercih edilen bölüm gibi görünse de meraklısı çok :) Sayısal öğrencilerin de en az TM öğrencileri kadar hukuk tercih ettiğini görebilirsiniz. Bu yüzden doğru, verimli, disiplinli çalışan ve motivasyonunu, stresini kontrol eden öğrenciler bu sınavda istedikleri yeri tercih eden taraf olacaklar. 
Devlet Üniversitesi veya Vakıf Üniversiteleri hangisini tercih edeceğinize siz karar vermelisiniz.Bunu yaparken de bu üniversiteleri araştırmalısınız. Sitelerinden derslere giren akademisyenlere , bu akademisyenlerin yaptıkları işlere ve yetkinliklerine bakabilirsiniz. Üniversitenin sunduğu avantajlara, burs imkanlarına, yurt dışı bağlantılarına, yabancı dil seçeneklerine göz atabilirsiniz. Önemli olan sizin bölümde kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz. En iyi üniversiteye sadece elinde kitapla gidip gelen bir öğrenci kesinlikle iyi bir avukat olamaz! 
Her mesleği severek yapmak gerekir. Ancak insana dair kararlar alınan, hayatları değiştirebilen mesleklerde insanlara karşı kesinlikle eşit ve adil bir bakış açısına sahip olmak gerekir. Yani insanlara hangi kültürden hangi dilden hangi ırktan hangi dinden diye bakılmaksızın eşit yaklaşmayı bilmek, öğrenmek gerekir.
Fakülteye Girdiğinizde Ne Yapmalısınız;
  • Bol bol kitap okuyacaksınız. Hem de bu kitaplar ciddi ders kitapları olacak. Bunları hem okuyacak hem anlayacak hem muhakeme yapacaksınız. Bu yüzden hızlı okuma tekniklerini öğrenmeniz sizin yapmanız gereken ilk ve en önemli aşama. Böylece daha kısa sürede daha fazla kitap okuyabilir ve anlayabilirsiniz.
  • Derse devam zorunluluğu olsun veya olmasın siz derse devam etmelisiniz. Not almalı, yapılan yorumları değerlendirmeli ve kanunlarla örtüştürmelisiniz.
  • Sınıfta size sadece teorik bilgi verilmez ve sınavda ezber cevaplar istenmez. Sizden yorum yapabilmeniz istenir. Bu yüzden konuya gerçektem hakim olmalısınız, okulda kalmadan bol bol araştırmalı ve okumaya devam etmelisiniz.
  • Okulda çevrenizi de geniş tutun. Selamlaşın, ortamlarda bulunun, insanları tanıyın çünkü sizin işiniz insanlarla olacak:) Hem belki ilerde çok ciddi bir çevreniz olmasının ilk adımlarını üniversitede atmış olursunuz.
  • Akademisyen olarak devam etmek isteyebilir veya  uluslararası firmalarda çalışmak isteyebilirsiniz. Bu yüzden mutlaka İngilizcenizi geliştirin, bu size ilerde ciddi farklar atmak için yardımcı olacaktır.
  • Seminerlere, kurslara, etkinliklere katılın hatta siz kendinize göre bir grup kurup kendiniz bu etkinlikleri düzenleyin:)
  • Avukatlık yapmak isteyenler için okumak kadar yazmak da önemlidir. Bu yüzden dilekçe yazmayı, bunları incelemeyi kendinize günlük bir iş olarak edinin. Mezun olduğunuzda kendinizle gurur duyacaksınız;)
  • 3. ve 4. sınıflarda staj yapmaya başlayın. Okul hayatındaki bilgileri gerçek hayata uyarlamayı öğrenmeye ne kadar erken başlarsanız sizin için o kadar iyi olur:)
  • Üniversitenin tadını çıkarmayı sakın unutmayın çünkü o sıralarda bir daha oturamayacaksınız!


3 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Hocam ben de TM öğrencisi olarak Hukuk ya da Psikoloji okumak istiyorum, şuan Psikoloji daha ağır basıyor sanki. Tm alanında Hukuktan sonra gelen gözde bölümlerden bir diğeri de Psikoloji galiba, hep bu yanıtları alıyorum. Daha sonraki yazılarınızda Psikoloji bölümüyle de ilgili bilgi verirseniz çok sevinirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunu geç gördüm Süeda:) İstediğim bölümle ilgili paylaştığım yazı umarım ilgini çekmiştir:)

      Sil