25 Ekim 2014 Cumartesi

Çocukların Eğitiminde Sporun Önemi


     Evde daha çok zaman geçiren çocuklarımız var artık. Okula gidiyorlar hep sınıftalar, kantindeler ve eve geliyorlar bilgisayarın başındalar. Bu onlar için birçok olumsuzluk doğuruyor. Bu olumsuzluklardan biri de hareketsizlik ve hareketsizliğin getirdikleri! 
     Çocuklar bebekliklerinden itibaren hep hareket halindedir, merak ederler yuvarlanırlar, yürürler, koşarlar, tırmanırlar. Bu olması gerekendir. Fakat bizler onların ellerine telefon, tablet, bilgisayar vb. araçlar verdiğimi için hareket etmeye gerek görmeden meraklarını dindirebiliyorlar. Çocuk için hareket, sosyalleşmek her dönemde önemlidir.
     Okullardaki Beden Eğitimi dersini yıllarca gereksiz olarak gördüler ve hala boş ders mantığınca hareket eden öğretmenler, veliler, öğrenciler var. Oysaki çocuk okulda birçok şey öğrenirken bedenini eğitmeyi de öğrenmeli. Spor faaliyetlerine katılmalı, dalları tanımalı. Kendine göre birini belki birkaçını seçmeli ve başlamalı. Çünkü spor onu hem bedensel hem ruhsal olarak geliştirecek. Zihinsel olarak gelişimini de destekleyecek.

Spor yaparak büyüyen çocuk;

1. Daha sağlıklı ve hızlı büyüyüp gelişir.
2. Aktif bir hayata sahip olduğu için sağlıklı bir yetişkinlik dönemi geçirir.
3. Obeziteden korunur.
4. Fiziksel yetenekleri gelişir ve kemik yoğunluğu artar.
5. Enerjisini atacağı bir yer bulduğu için mutlu olur, kötü alışkanlıklarını terk eder ve kötü alışkanlıklar edinmez.
6. Düzenli olarak antreman yapacağı için , iç disiplin kazanır. 
7. Konsantrasyonu artar. 
8. Takım içerisinde yer aldığından uyum sağlama, hoşgörü, iletişim, saygı duyma, sabırlı olma, azmetme, hedef belirleme, mücadele etme, zaman ve stres yönetimi becerilerini kazanır.
9. Kendine güveni gelişir. 
10. Bu becerileri akademik alana da yöneltirse okul başarısı artar. 
11. Boş zamanlarında yapabileceği, onu geliştiren bir hobisi olabilir;)


Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Prof. Dr. Nadire Berker, çocukların yaşlarına göre yapabilecekleri aktiviteleri belirtmiş;

Ana hatlarıyla önerilebilecek aktiviteler:

Yaş 2-3
• Bahçede veya oyun alanında koşma, salıncak, oyun bahçesi
• Su içinde oyunlar
• Yuvarlanma

Yaş 4-6
• Dans, yakalama, elim sende oyunları
• İp atlama
• Yakartop
• Üç veya 4 tekerlekli bisiklet
• Bu yaştan sonra çocuk takım oyunlarına katılabilir.
• Önerilen oyunlar
• Yakalamaca, yuvarlanma, ip atlama, yüzme, ebelemece, seksek, frizbi, yürüyüş, bisiklet

2-6 Yaş Arası
Bu yaş grubu çocuklar henüz fırlatma, yakalama, koşma, sıçrama, atlama gibi hareketin temel becerilerini öğrenmektedirler. Bu beceriler merkez sinir sisteminin doğru gelişmesine yardım eder. Bu yaş grubundaki çocuklarda düzenli bir egzersiz programı önerilmez. Temel motor becerileri geliştiren oyunlar oynamak daha doğrudur.

7-10 yaş arası
Bu grup çocuklar temel hareket becerilerini edinmişlerdir. Hafızaları ve karar verme yetileri gelişkin olduğundan bazı oyunların stratejilerini kavrayabilirler. Ancak bazı organize takım oyunlarının gerektirdiği karmaşık hareket ve becerileri başaramayabilirler. Bu grup çocukların temel becerilerini daha zor oyunlarda kullanabilmeleri için değişik oyunlar oynanabilir.

Öneriler:
Bisiklet, top oyunları, tenis, masa tenisi, paten, dans, jimnastik, futbol, yüzme

10 yaş ve üzeri
Artık çocuklar karmaşık aktivite gerektiren takım oyunlarına katılabilirler. Futbol ve basketbolda çocuğun fiziksel güvenliği önemlidir. Fiziksel yaralanma riski dışında yarışma sporları ile birlikte kazanma ve kaybetme de başlar. Çocuklar kaybetmeye tahammül edemeyebilirler. Bu nedenle çocuğun doğru yönde odaklanmasına dikkat etmek gerekir. Bu yaşa dek aerobik veya dirençli egzersiz programlarına başlanması doğru değildir. Ergenliğe kadar uzun mesafe koşularına izin verilmemelidir. 10 yaş üzeri çocuklarda orta şiddette bir aerobik egzersiz programına başlanmalıdır. Sıklık en fazla haftada 3 gün olmalı, antremanlar arası bir gün istirahat edilmelidir. Antreman süresi 30 dakikayı geçmemelidir. Tüm kasları geliştirmek için değişik şekillerde aktiviteler gereklidir.

Öneriler:
Organize takım sporları, koşu, paten, bisiklet, ip atlama, aerobik, yüzme, kürek, atletizm.
(Kaynak:http://www.amerikanhastanesi.org/)




  • Çocukların her yönden gelişimi önemli, hayatlarını mutlu ve sağlıklı geçirebilmeleri için de her  ihtiyaçları karşılanmalı. Burada anne-babalara büyük görevler düşüyor yine. Çocuğunuz küçük yaştan itibaren nasıl yaşamaya alışırsa öyle devam eder. Çocuğunuz tüm zamanını tv veya tabletle geçiriyorsa buna bir an önce dur demelisiniz! Her şeyle ilgilensinler fakat bu aşırı olup diğer  yapmaları gerekenlere engel oluyorsa müdahale etmenizin zamanı çoktan gelmiş demektir.
  • Bunu nasıl yapacaksınız. Sporun önemini anlatarak, tanıtarak. Onunla birlikte hareket ederek. Çocuğunuzu tanıyın, ne yapabilir ne sever nerede mutlu olur. Onun isteklerine kulak verin, önemseyin. Yapmak istedikleri için kaynak bulun ve sevdiği bir dalı seçmesini destekleyin. 
  • Her alanda olduğu gibi buradada popüler olanı değil çocuğunuz için doğru olanı tercih edin;)
  • İster sadece eğlenmek enerjisini atmak için yapsın isterse buna ciddi zaman ayırsın. 
  • Bu etkinliği akademik alanda da başarılı olması için hayatına entegre etmesine yardımcı olun;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder