8 Ekim 2014 Çarşamba

Dersi Derste Anlayalım!

Okula başladığınız günden beri duyuyorsunuz bu cümleyi "Ders derste öğrenilir!" . Evet kimse kelime oyunu yapmıyor ya da sizin kafanızı karıştırmaya çalışmıyor. Durum tam da bundan ibaret;) İlköğretim, ortaöğretim veya yükseköğretim öğrencisi olabilirsiniz hiç farketmez,  her ders öğretmenin anlattığı o 40dakika içerisinde öğrenilir. Hani diyorsunuz ya "Öğretmen anlatınca anlıyorum da kendim çözemiyorum:( " bunun nedeni sizin dersi etkili dinlememeniz ve o konuyu tam anlamıyla öğrenememeniz.
Şu an sıralayacaklarım size çok zor, yapılamaz gelebilir. Çünkü daha önce bunları yapmadınız ama yapılan araştırmalar sonucu sizin en iyi nasıl öğrenebilceğinizi  aktarıyorum. Lütfen dikkate alın, uygulayın ve sonucu görünce bu yazıyı okuduğunuza şükredin:)

 Dersi etkili dinlemek, konuyu ders esnasında kavramak için neler yapılmalı;

  • Derse fiziksel, zihinsel, ruhsal olarak hazır girin.(Uykunuzu iyi almış, fiziksel ihtiyaçlarınızı karşılamış ve kendinizi bu dersi dinlemeye hazır istekli kılın.)
  • Kesinlikle devamsızlık yapmayın. Eğer zorunlu bir durumunuz varsa kaçırdığınız dersin notlarını alın ve çok iyi çalışın. 
  • Dersten wc, telefon vb. nedenlerle çıkmayın. Kaçırdığınız her püf nokta sizi o konudan koparmaya yetecektir.
  • Derse gelirken tüm araç gereçleriniz yanınızda olsun. (Cep telefonu ders aracı değildir! yanınızda olabilir fakat kesinlikle kapalı olmak zorundadır!!! sessiz değil kapalı;) )
  • Dikkatinizi dağıtacak her şeyden uzak olun. ( dışarıyı seyretmeyi seviyorsanız cam kenarına oturmayın, uyumaya yatkınsanız duvar kenarı ve arkada oturmayın.)
  • Derse gelirken önceki konuları çalışmış olmalısınız, Matematik gibi birçok ders birbiri ile bağlantılıdır. Önceki konu eksiğiniz dersi öğrenmenizi zorlaştırabilir.
  • Derse gelmeden sayısal bir ders ise konu başlıklarına bakın, formüllere göz gezdirin. Derste mutlaka çok iyi not tutun. Öğretmenin yaptığı çözümleri doğru bir şekilde yazın. Anlayamadığınız her noktayı sorun. (Hiçbir şey anlamadım soru değildir. Neden bu formülü kullandık? İşlemin şu kısmını anlayamadım? vs diye sorularınızı not edin ve sorun)
  • Sözel bir derse gelirken geçmiş konuları tekrar ettikten sonra konuya göz atın. Sorularınızı çıkarın ve dersi dinlerken sorularınızın cevaplarını da arayın. Öğretmeninizin vurguladığı, önemli diyerek belirttiği her notu özenle yazın.
  • Dersten sonra tekrarınızı yapın ve mutlaka soru çözün. Konu kavrama testleri, konu özetli soru bankaları, çözümlü soru bankaları edinin (seviyenize göre) ve bu kitapları çözerek öğrenmenizi kalıcılaştırın.
  • Derste neden-sonuç ilişkilerini ve konular arası bağlantıları kurmaya gayret edin. Böylece çok daha iyi bir öğrenme gerçekleştirmiş olursunuz.
  • Aktif olun, yazın , soru sorun, soru çözün;) Ne kadar katılımcı olursanız o kadar iyi anlarsınız dersi. (Soru sormak için değil öğrenmek için soru sorun:) ) 
  • Unutmayın siz tenefüsler için okula veya dersaneye gitmiyorsunuz, 40dakikalık dersi tüm algılarınızı açarak dinleyin ve öğrenin:)
Dersi okulda öğrendiğiniz takdirde size kısa bir tekrar yapıp hatırlamak ve üzerine soru çözerek pekiştirmek kalır. Zaman değerlidir ve siz şu anı ne kadar verimli şekilde geçirirseniz geleceğiniz de o kadar istediğiniz gibi olur;) İyi çalışmalar ve başarılar diliyorum hepinize:)

1 yorum:

  1. Wayy be bu metni okuduktan sonra kalkıp kitabi ezberliyesim geldi çok tessekur ederim ALLAH RAZI OLSUN

    YanıtlaSil