13 Ekim 2014 Pazartesi

Müziğin Çok Yönlü Çocuklar Yetiştirmedeki Katkıları

Çocukların öğretimi kadar eğitimi de çok önemlidir. Eğitim ailede başlar okulda devam eder. Çocuğunuz sizi model olarak alır. Sizin evin içerisinde, anne-baba olarak birbirinizle ilişkinizde, başkaları ile ilişkinizde karşılaştığınız durumlara verdiğiniz tepkileri öğrenir ve uygular. Öfkelendiğinizde kızıp bağırıyorsanız, efkarlandığınızda bir sigara içiyorsanız, haksızlığa uğradığınızda kırıp döküyosanız bunları o da yapar. Yanlış anlaşıldığınızda sakince kendinizi ifade ediyorsanız, işle ilgili stresinizi çocuklarınızla eğlenerek atıyorsanız, anne-baba olarak birbirinize sevgi dolu davranıyorsanız çocuğunuz bunu uygular:) Şu an ihtiyaç duyulduğu için okullarda da öğretilen "Değerler Eğitimi" evde verilmelidir öncelikle. Çocuk hoşgörülü, saygılı, anlayışlı, uyumlu, adil, düşünceli olmayı evde öğrenmeli. Sizler böyle olmalı, iyi olmayı desteklemelisiniz. Peki sizin yapmadığınız hiçbir şeyi çocuk yapamayacak mı? Tabii ki yapacak. Çocuğunuz spor ve sanatla ilgilenen bir çocuk olsun. Bu yazımda müzik aleti çalmaya değineceğim.  Bir müzik aleti çalamıyor olabilirsiniz, bu durum çocuğunuzda çalmayacak demek değildir! Her çocuk kendine bir müzik aleti seçmeli ve onu çalmayı öğrenme sürecini yaşamalı. "Mutlaka piyano çalsın, ille de keman olmalı " diyerek kendi isteklerimizi dayatmayalım . Flüt çalmak isteyecek belki, belki de gitar bırakalım önce dokunsun ona. Kursa gitsin, evde tımbırdatsın:) Sevsin, ilgilensin ve gelişsin.
Neden müzikle ilgilensin?

  • Müzik çocuğunuzun işitsel ve görsel düşünme becerilerini birlikte harekete geçirir. 
  • Müzik aleti çalmayı öğrenirken sabırlı olmayı öğrenir.
  • Öğrenme sürecinde hem kursta hem tek başına çalışması gerektiği için düzenli çalışmayı ve bunu ihtiyaç duyarak yaptığı için öz disiplin gelişimini sağlayacaktır.
  • Odaklanmayı , dikkatli olmayı, işitsel becerileri gelişeceği için dersi de daha iyi dinlemesini sağlayacaktır. 
  • Bir hobisi olduğu için eğlenmek istediğinde hep yanında bir arkadaşı olmuş olacak:)
  • Gelecekte bu ilgisi gelişebilir, farklı insanlarla farklı kültürlerle tanışmasına vesile olabilir.
  • Çocuklar oyun oynasın, onlara zarar vermeyecek kadar TV izlesin ve bilgisayarda vakit geçirsin  fakat ruhunu, zihnini geliştrirken mutlu olacağı bir hobisi de olsun.
  • Okulda bu ilgisi ile ilgili olarak koroda, orkestrada yer alabilir bu da sosyalleşmesi ve öz güven geliştirmesi açısından etkili olur. Ekip çalışması yapabilmesini ve liderlik vasfı kazanmasını da destekler. 
  • Araştırmaların sonuçları gösteriyor ki sporla, sanatla uğraşan çocuklar kötü alışkanlıklardan diğerlerine göre daha fazla uzak durmaktadır. Çocuğumuzu her yerde koruyamayız ama ortamını kendisinin seçmesini sağlayarak kendini korumasını öğretebiliriz.
  • Çocuğunuzun mutlu olması ve zihinsel gelişimini destekleyen bu süreç onun akademik başarısını da yükseltecektir.
Çocuğunuz kesinlikle herhangi bir müzik aleti çalmak istemeyebilir veya uzmanlaşmak istemeyebilir; zorlamayın. İlgisi olduğu her alanda da sonuna kadar destek olun:) Mutlu çocuklar , mutlu gelecek demektir:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder