6 Ekim 2014 Pazartesi

YGS'de Matematik ve Geometri Analizi;)

Her daldan öğrencinin yapması gereken bir ders Matematik. "Matematik nasıl çalışır? " adlı yazımda detaylı bir şekilde anlattım her bir öğencinin seviyesine göre nasıl çalışması ve neler yapması gerektiğini okumanızı tavsiye ederim;) Bu yazımda ise YGS'de hangi konular çıkmış, kaç soru gelmiş buna değineceğim. Geometri nasıl çalışır , hangi kitapları kullanabilirsiniz sizlerle paylaşacağım:)

Matematik Dersinin  Konulara Göre Soru Dağılımı:

Temel Kavramlar                       2 soru
Sayı Basamakları                       2 soru
Böln Sayılar;Obeb-Okek.          2 soru
Ondalıklı Sayılar                        1 soru
Basit Eşitsizlikler.                      1 soru
Mutlak Değer.                            1 soru
Üslü İfadeler.                             1 soru
Çarpanlara Ayırma                    1 soru
Oran-orantı                                2 soru
Denklem Çözme.                       3 soru
Denklem Kurma Problemleri    10 soru
Fonksiyon.                                  2 soru
İşlem.                                          1 soru
Olasılık.                                      1 soru
Mantık.                                       1 soru
Kombinasyon.                            1 soru

  • 2014 YGS'de müfredat dışı soru gelmedi. Geçen yıla göre soruların çözümleri daha fazla zaman alıcıydı. Öğrenciler bu yüzden süre konusunda sıkıntı yaşadı. Soruları bazen süre tutarak çözmeye çalışın ve hız kazanın;)
Geometri Dersinde Konulara Göre Soru Dağılımı:

Çokgenler.                    1 Soru
Dikdörtgen.                  1 Soru
Kare.                             1 Soru
Yamuk.                         1 Soru
Çemberde Uzunluk.      1 Soru
Katı Cisimler.               1 Soru
Analitik Geometri.        2 Soru

  • 2012 ve 2013 soruları orta ve zor derecede sorulardan oluşuyordu. 2014 soruları bu yıllara göre oldukça kolay geldi. Konuları bildiğiniz takdirde basit düzeyde olan  6 soru kesinlikle yapılabilecek seviyedeydi.
Geometri Nasıl Çalışılır:
Öğrencilerin geneline baktığımız zaman okulda, dersanede Matematik, Türkçe, Kimya derslerini dinlediğinde konuyla ilgili konu kavrama testlerini ve orta dereceli soruları çözebildiğini görürüz. Fakat bu durum ne yazık ki Geometri için pek geçerli olmaz:) Bunun nedeni öğrencilerin her soruda yeni bir maceraya atılmalarıdır! 
  • Geometri konuları çok kısadır ama birbiriyle bağlantılıdır. 
  • Öncelikle Doğruda Açı ve Üçgenleri öğrencilerin çok çok iyi öğrenmesi gerekir. 
  • Öğretmeninizin soruları çözme tarzına dikkat edin, mümkünse soru çözümlerini videolardan izleyin. Görsellikle desteklediğiniz takdirde "görme" becerinizi geliştirebilirsiniz. 
  • Mutlaka rehber nitelikli soruların peşinden benzer sorular çözün ve uygulama yeteneğinizi geliştirin. Çözemediğiniz soruları birebir ve özel derslerinizde öğretmenlerinize sorun.
  • Çıkmış soruları ve çözümlerini iyi öğrenin.
  • Geometride emeğinizin karşılığını diğer derslere göre daha geç alabilirsiniz bu sizi yıldırmasın, bazı ağaçların geç meyve vermesi gibi düşünün elbette o mutlu gün gelecek.
  • Yapılan en büyük hata "GÖREMİYORUM!" deyip bırakmak! Başarılı öğrencilere baktığınızda yapamadığı her soruyu sorup öğrendiğini görürsünüz. Çok soru sorabilirsiniz bu çok fazla öğreneceksiniz demektir;)
  • Temel testleri ve çıkmış soruları yapabildiğiniz takdirde orta düzeydesiniz demektir. Bu durum size YGS ve LYS'de katkı sağlayacaktır.
  • Daha iyisini yapmak için bol soru çözmeye ve soru sormaya devam edin.
  • Kitap tavsiyeleri; TEDES Güvender( videolu soru çözümü ve konu anlatımı olduğu için) , FEM Simetri YGS( Temel ve orta düzey için), Güvender Soru Bankası( temel ve orta),FEM YGS/LYS Soru Bankası(orta düzey), Karekök Modüler Piramit Sistemi( temel,orta,üst) ,Karekök LYS Soru Bankası( Üst seviye),

2 yorum:

  1. YKS Geometri Konuları hakkında bilgi sahibi olmak ve YKS Geometri Soru Dağılımını öğrenmek için aşağıdaki bağlantıyı takip edebilirsiniz. Ayrıca sitede TYT AYT Geometri Konu Dağılımı ve TYT AYT Geometri Soruları mevcuttur. Hepsi detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.
    http://yksdestek.com/yks-geometri-konulari-soru-dagilimi/

    YanıtlaSil
  2. Matematik denildiği zaman aklımıza denklemler ve bunların çözümü gelmekte. Fizikten, biyolojiye; mühendislikten sağlık sektörüne kadar her alanda, sayısallığın yer aldığı her yerde denklemler ile karşılaşmaktayız. Bu hususta sınava hazırlanan öğrencilerin ayrıca hayata da hazırlandıklarını unutmamaları gerek. TYT Matematik denklem çözme konu anlatımı ve ardından gelen tyt matematik denklem çözme soru çözümü ile birlikte konuyu genel anlamı ile bitirebilirsiniz.
    tyt matematik denklem çözme

    YanıtlaSil