26 Ekim 2014 Pazar

YGS'YE 139 GÜN KALA

Sınav yaklaştı, okul sınavlarınız başlıyor ve birikmiş konularınız var. Kısıtlı zamanınız var, ne yapacağınızı bilmiyorsunuz ve panik olmuş durumdasınız!

Bu durumda olmanızın nedenleri;

  • Düzenli bir ders çalışma planı hazırlamadınız veya hazırda duruyor ve siz yokmuş gibi davrandınız.
  • "Ben planlı çalışamıyorum. Günlere saatlere bölemiyorum.."vb cümleler kurup buna kendinizi koşullayıp her gün ne çalışacağım diye düşünmeniz. 
  • Dersanedeki konuları derste öğrenmediniz, tekrar etmediniz, yeterli soru çözmediniz ve tekrar o konulara dönmek zorunda kaldınız.
  • Okulda LYS konuları işlendiği için ve siz ısrarla öğretmenlerinizin "Bu konuları bu yıl çalışmak zorundasınız, burada öğrenin aradan çıksın!" sözlerne kulak asmadınız.
  • Çok soru çözmeliyim mantığıyla hareket edip okuldaki derslerde de soru çözdünüz.
  • Zorlandığınız derslerde ve konularda pes edip, sevdiğiniz ders ve konuları çalıştınız.
  • Kısıtlı olan zamanınızı etkili planlayamadınız.
  • Yapamadıklarınıza odaklanıp yapabileceklerinizi es geçmeniz.
Yukarıda saydığım maddelerden belki birkaçını belki hepsini yaptınız ve şu an ciddi bir müdahaleye ihtiyaç duyuyorsunuz. Artık olumsuz düşüncelere ayıracak zamanınız yok. Sakinleşin ve yazımı okuduktan sonra uygulamaya başlayın.

Şimdi neler yapmalıyım:

  • Geçmiş konulardan eksiklerinizi ders ders not edin(dersanede geldiğiniz konuya kadar) ve kalan zamanınızı çıkarın.
  • Okulda gireceğiniz sınavlar hangi LYS konularına ait bunları da not edin.
  • Siz hem YGS hem LYS öğrencisisiniz. Evet bazı dersleri YGSden sonra çalışabilirsiniz fakat hepsini yetiştiremezsiniz. Okulu burada engel değil kurtarıcı görmelisiniz.
  • YGSye dersane ile birlikte devam edin( daha sonra hız kazanırsanız programınızı günceller ve dersaneden önde gidebilirsiniz). Konu anlatımını dersanede öğrenin, temel soruları kavrayın. Evde konu ile ilgili soruları çözün. Yapamadığınız soruları arkadaşlarınıza, öğretmenlerinize sorun ve hemen halledin.
  • Programınızı haftalara bölün her haftaya hem geçmiş konuyu, hem dersanede öğrendiğiniz konunun soru çözümünü yerleştirin.
  • Geçmiş konuyu tamamen baştan çalışmaya gerek yok, konu özetli soru bankanızdan kısa tekrar ve soru çözümü üzerinden ilerleyebilirsiniz. (Sözel derslerde özetler çıkardıysanız sık sık okuyun.)
  • Haftada 1gününüzü okula ayırabilirsiniz. Yani LYSye ayırabilirsiniz. Konuları çalışıp soru çözümü yaparsınız. Böylece hem sınava hazırlanır hem okul notlarınızı yüksek tutarsınız. (İsterseniz günlere bölün hangisi daha iyi odaklanmanızı sağlarsa onu yapın)
  • Ders çalışmadan hiçbir gün geçirmeyin. Kendinize haftada birkaç saat ödül, motivasyon saati ayırın ve gerçekten mutlu geçirin:) 
  • "Bayram geldi, tatil bugün, en yakın arkadaşımın doğum günü, annemle geziyoruz, misafirler geldi.." vb her şey bahane! Siz şu an her türlü fedakarlıkta bulunarak bir sınava hazırlanıyorsunuz. Hayatınızdaki herkes de sizi önemsediği için size bu süreçte destek olmalı. Planlarını size göre ayarlamalı. Tabii ki ailenizle, arkadaşlarınızla vakit geçirebilirsiniz. Bunu programınızı sarsmayacak şekilde yani programınız dahilinde yapmalısınız. Bir önceki maddede söylediğim gibi kendinize ayırdığınız birkaç saati bir hafta annenize, bir hafta arkadaşınıza bir hafta sadece kendinize ayırabilirsiniz. Sınav bitene kadar hayatı dondurdunuz sonra o kadar hızlı yaşayacaksınız ki buna hiiiçç pişman olmayacaksınız merak etmeyin;)
  • Şimdiden YGSden hemen sonraki haftayı planlayın. Kendinize 1gün veya  çok ihtiyacınız varsa 2gün zaman verin ve sonrasında ne çalışacağınızı mutlaka yazın ve buna uyun. Çünkü öğrencilerin ölü geçirdiği bu hafta aslında ders çalışarak çok daha kolay atlatılabilir. Sonrasında toparlanıp derse başlarken çok zaman ve motivasyon kaybediyorsunuz. Şimdiden hazır olursa bunu bilinçaltınıza da alarm gibi kodlamış olursunuz:)
Biliyorum az zamanınız var, herkes gibi. Biliyorum çok yoruldunuz, herkes gibi. Peki herkesten farklı olarak yapmanız gereken ne? Çook çalışmak, azmetmek ve başarmak:)
İstediğiniz üniversiteye gittiğiniz takdirde bu günlerin acısını çıkaracak en az 4yılınız olacak! İstediğiniz bölümde, kampüste keyifle vakit geçireceksiniz. Kalıcı arkadaşlıklarınız olacak, gittiğiniz veya olduğunuz şehri köşe bucak keşfedeceksiniz. Okuyamadığınız kitaplardan fazlasını okuyacak, her akşam bir film izleyecek, yapmak istediğiniz her şeyi yapacaksınız:) Doyasıya uyuyacak, tembellik edecek sonra heyecanla kampüse gidecek arkadaşlarınızla vize haftalarında "YGS-LYS de neymiş oofff!" diye bunalacaksınız:) Şimdi biraz sabır biraz azim , güzel günler yakın:)

3 yorum:

  1. Hocam harika yazilar yaziyorsunuz gercekten ama sadece ygs hazirlanan arkadaslar neler yapmali staj var bir yandan okul derhane calisiorm ama bunun ne kdari verimli oluo gercekten anlamis degilim. Yazilariniz beni gercekten cok rahatlatio ygs icin neler yapmaliyiz staj gunlerimizi nasil degerlendirmeliyiz ? Simdiden tesekkurler hocam...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür Ederim:) okumanız ve motive olmanıza sevindim. Staj günlerinizi nasıl geçiriyorsunuz sabah kalktığınız andan itibaren neler yapıyorsunuz yazın tek tek. Staj yerinde soru çözme imkanınız oluyorsa okul derslerinize çalışabilirsiniz veya kolay anladığınız dersin sorularını çözebilirsiniz. Eve geldiğinizde normalden az molalar vererek o güne çok yorgun oluyorsanız daha rahat anlayacağınız dersleri yazıp çalışabilirsiniz:) kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  3. ya valla duygulandim be..

    YanıtlaSil