30 Ekim 2014 Perşembe

Ebeveynlerin Çocukların Eğitimi İle İlgili Değerlendirmeleri -1-

Her zaman söylediğim ve her yerde yazdığım gibi, öğrencilerin eğitimlerine evde başlanması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca okula başladıkları süreçte de ailenin eğitimi ile ilgili olmasının çocuğun gelişiminde pozitif yönde etkisi olduğuna  inanıyorum.
Çocuklar zamanlarının önemli bir kısmını okulda geçiriyor, bu yüzden okul seçimi büyük önem arz ediyor. Bunun yanı sıra çocuğun okuldan sonra geçirdiği zaman hem oyuna hem derse hem farklı aktivitelere hem dinlenmeye oranlı olarak bölünebilmeli. İşte burada siz ebeveynlere çok ciddi görevler düşmekte.
Siz çocuklarınız için en iyisini isteyen ebeveynler olarak her şeyi araştırıyor, kendinizden fedakarlıkta bulunarak çocuklarınızın eğitimine öğretimine yani geleceğine yatırım yapıyorsunuz. Her ebeveyn bir diğerine küçük bir noktada bile olsa örnek olabilir diye düşündüm ve temel sorulardan oluşan küçük bir yazı dizisi oluşturmaya karar verdim. Destek olan benimle görüşmeyi kabul eden herkese çok çok teşekkür ediyorum.
İlk röportajı Sevgili Pınar Hanım nam-ı diğer "kitchen in red" ile gerçekleştirdik:) Çok yararlı paylaşımlarda bulunduğu ve zaman ayırdığı için kendisine çok teşekkür ediyorum:)

1. Kısaca kendinizi tanıtır mısınız Pınar Hanım:) ? 
71 Ankara doğumluyum. Gururla söyleyebilirim ki, ODTÜ'lüyüm :) Üzerine 2 sene de Akdeniz Üniversitesi'nde okudum.  97 yılından beri de aktif iş yaşamındayım. 6 yıldır, Sabancı Holding bünyesindeki Enerjisa'da çalışıyorum. 12 yıllık evliyim.

2. Çocuklarınız kaç yaşında ve kaçıncı sınıftalar?
Arda-2005 doğumlu, İlköğretim 4. Sınıfta;  Emre-2010 doğumlu, Anaokuluna gidiyor.

3. Çocuklarınız okul öncesi eğitim aldılar mı? Bu eğitimin olumlu ve olumsuz tarafları nelerdi çocuklarınız için?   

Büyük oğlum, 2.5 yaşında başladı okul öncesi eğitime. Ben, açıkçası biraz mecburiyetten başlattım. Yaş olarak biraz erken başladığını düşündüğümden, küçük oğlumu kreşe göndermedim.  4 yaşında (bu sene) Anaokulu'na başladı ve gelişiminde herhangi bir gerilik olduğunu düşünmüyorum.
Büyük oğlum (Arda), 3.5 yaşında kendi merakı ve ilgisiyle okumayı söktü.  Sürekli olarak "bu ne marka?" diye sorardı :) Fotografik olarak öğrendiğini düşünüyoruz. Ben de 4 yaş civarında benzer şekilde okumaya başlamıştım :) Bu sebeple İlkokul 1. sınıf biraz zorlu ve sıkıntılı geçti çünkü çok çabuk sıkıldı :( Şimdi şimdi okula alıştığını ve bir şeyleri düzene oturttuğunu düşünüyorum.


4.Özel okulda mı devlet okulunda mı? Okulda aradığınız değerler nelerdi ve bulabildiniz mi? 
Her ikisi de TED Ankara Koleji'nde okuyorlar, ama ben Devlet okullarında okudum hep. Eksikliğini duydum mu ?Hayır duymadım. Çünkü benim zamanımda devlet okulları gerçekten çok kaliteliydi. Öğretmenleri azimli, sabırlı ve kaliteliydi. Sınıflarda 50 kişiydik belki ama mutluyduk :) Şimdiki şartlarda maalesef devlet okulları çok sıkıntılı.  Bu sebeple hiç düşünmedim. Okulda aradığım en temel özellik veli iletişimi. Kurumsal kimliği oluşmuş ve alt yapısı sağlam, referans sahibi bir okul olması. Öğretmen faktörü ve tabii ki yabancı dil.

5. Dil eğitimine önem veriyor musunuz? Bunun için ne yapıyorsunuz?  
Dil eğitimine önem veriyorum çünkü biliyorum ki küçük yaşlarda verilen eğitim, her zaman daha kalıcı oluyor. Dil, biraz da yetenek işi aslında bana göre. Siz ne kadar çabalarsanız çabalayın, kabiliyeti yoksa olmuyor! :) Anaokulu itibariyle (2 sene), 4 yaşında ikisi de dil eğitimine başladılar.  Okulda her gün 2 saat İngilizce dersleri var. Yabancı öğretmenlerin geliyor oluşu, bence iyi bir referans.

6.Çocuklarınızın okuma alışkanlığı var mı? Varsa nasıl kazandılar yoksa neden okumuyor olabilirler?
Büyük oğlumun okuma alışkanlığı biraz değişik. Kendi ilgi alanına giren, büyük kitapları okumayı seviyor. Geçtiğimiz yaz, Steve Jobs'un hayatını okumuştu.  Ebeveyn olarak bu konuda biraz rol model olmak lazım çocuklara. Siz ne yaparsanız, taklit ediyorlar çünkü. Benim elimden kitap pek düşmez. Eşim, nispeten daha az okur ama etkisi olduğunu düşünüyorum.


7. Herhangi bir müzik,sanat,spor dalıyla ilgileniyorlar mı? Bunu okulda mı okul dışında mı yapıyorlar?Çocuklarınıza  katkıları neler sizce ?
Büyük oğlumun müzik kulağı çok iyi.  Konuşmaya başlamadan şarkı söylemeye başlamıştı :) 1.5 yaşındaydı, sevdiği CD'lerdeki şarkıları numaralarıyla ezberlerdi. 7'yi çal, 14'ü çal gibi :) Bateri çalmayı istedi. Şimdi, yaklaşık 1 yıldır özel ders alıyor. Eve de bir bateri aldık, bol bol Rolling Stones dinliyoruz :)))) Küçük oğlum ise, babaya çekmiş (ben de müzikçiyim.. ilkokul 2-3-4 mandolin çaldım. İlkokul 5 itibariyle de yıllarca klasik gitar çaldım), resim yapıyor.. Solak zaten :) Eşimin de ayrıca bir resim&heykel atölyesi var, genlerle alakalı bir durum sanırım. Emre gerçekten iyi çiziyor.. Saklıyorum hepsini :)

8. Çocuklarınızın öğrenim hayatı ile ilgili hedefleriniz neler? Bunun için neler yapıyorsunuz?   
Açıkçası, sevdiği ve keyifle yapacağı bir mesleği olsun isterim. O anlamda doktor olsun, mühendis olsun gibi hayaller kurmuyorum.  Zamanla, o da ne istediğine karar verecektir, ben de arkasında olacağım (hep balerin olmak isteyip, kimya okumak zorunda kalan, Ben örneği!!!)

 9.Çocuklarınızın  bir günlerini nasıl geçirdiklerini  paylaşır mısınız?
Hafta içi klasik okul günü.. Sabah 7:15 kalkış, kahvaltı, giyinme, hazırlanma.. 7.50 okula gidiş (eşim bırakıyor, servisle dönüyorlar). Dersleri 08:30'da başlıyor. Büyük oğlum 4 buçukta, küçük oğlum 5 buçukta dönüyor eve. Emre, ilkokula başlayınca, aynı serviste ve aynı saatte dönüyor olacaklar. İkisi de kurt gibi aç geliyorlar zaten (ben maalesef göremiyorum çünkü işte oluyorum. Evde, yatılı bir bayan çalışıyor). Yemek sonrası biraz oyun, bilgisayar vs.. sonrası ders ve 21.3uyku. 

Haftasonları genelde kurs, gezme, doğumgünü aktiviteleri, vs.. ile geçiyor.  Kurslara genelde eşim götürüyor. Ben çok kurs yanlısı değilim, yani çocuğum piyano da çalsın, tenis de oynasın, ata da binsin diye dağılsın istemiyorum. Çocuğun evinde olmaya ihtiyacı var, bu sebeple şimdilik yalnızca 2 ile sınırlıyız :)

10. Eğitimcilerden beklentileriniz neler?      
  Eğitimcilerden beklentim, çocuklara kesinlikle sevgi ve sabırla yaklaşmaları. Onları dinlemeleri ve doğru yönlendirmeleri.  Çok asabi, çok otoriter öğretmenlerin çocukları okul hayatından soğuttuğunu düşünmekle birlikte, çocukların disiplinden hoşlandıklarını da düşünüyorum aslında.  Öğretmenlerin tecrübeli olmaları tercih sebebim (özellikle ilköğretimde).

Sizler de soru ve yorumlarınızla paylaşımlarda bulunabilirsiniz:) İster buraya yorumlarınızı bırakın ister mail ile ulaşın her birine mutlaka döneceğim:)

Pınar Hanım çok yönlü bir insan ve çok özenli bir anne görüldüğü gibi:) Kendisinin bir yemek tarifi paylaşım sitesi var ilgilenen annelere bunu da duyurmak istiyorum. Lezzetli yemek tarifleri için www.kitcheninred.com  'a bakabilir ve instagramdan kitcheninred adı ile takip edebilirsiniz:)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder